De podiumceremonie na afloop van de Mexicaanse GP kende een primeur. Voor het eerst in de geschiedenis van de Formule1 stond er een auto op: de winnende Mercedes van Lewis Hamilton. ”Cool”, oordeelde Sebastian Vettel, de nummer twee. Maar de acteur met selfiestick en de bokalen met de naam van titelsponsor Heineken erop waren daarentegen volgens hem een gruwel.

Begeleid met muziek en dikke rookwolken beklom Hamilton bovenop zijn auto het rostrum. De Mexicaanse GP, afgelopen jaar uitgeroepen tot Formule 1’s beste evenement, deed zijn reputatie eer aan. De Brit en zijn mede-podiumgasten – Vettel en Valtteri Bottas – waardeerden de show zichtbaar. ”Ik vond het eerlijk gezegd behoorlijk cool”, bekende Vettel tegenover de Duitse boulevardkrant Bild. ”Leuk om ook eens een auto op het podium te hebben. Dat kan niet overal, maar hier kon het prima.”

Lees ook: Vettel voelde druk van Bottas: ‘Ik kon niet eens aan Hamilton denken!’

Tot zover het positieve nieuws. De artiest die in een racepak en met helm de podiumshow verder moest aanslingeren, vond Vettel een dissonant. Met de onvermijdelijke selfiestick probeerde hij de coureurs (en zichzelf) op de foto te vereeuwigen. Dat plan ging volledig de mist in. Door toedoen van Vettel. ”De show was prima, behalve die gast met de selfiestick. Daarom heb ik hem ook aan de kant geduwd.” Vettel is een uitgesproken traditionalist, wars van selfies en sociale media.

Niet alleen de zeer aanwezige acteur stoorde de Duitse viervoudig wereldkampioen, voordat DJ Tiësto zijn voorstelling in gang zette. De bekers (langwerpige, groene glazen ‘vazen’) zagen er volgens Vettel niet uit. ”We hebben een mooie race laten zien en dan krijg je als dank zulke shittrofeeën.” Volgens hem waren ze gespeend van enige creativiteit. ”Overal op het circuit zie je de naam Heineken (titelsponsor van de Mexicaanse GP) al, dan hoeft hun logo niet ook nog eens op de bekers te staan.” Tip van Vettel voor de organisatie: ”Misschien moeten ze in de toekomst wat traditionelere trofeeën ontwerpen.”

Lees ook: Binotto verdedigt strategie Ferrari: ‘Als je op kop rijdt, ga je niet gokken’

De bokaal in kwestie. Foto: Motorsport Images