De Grand Prix van Mexico leek in het begin op een Ferrari-fiësta uit te draaien, maar de Scuderia speelde het verkeerd qua strategie en zag polesitter en koploper Charles Leclerc naar de vierde plek terugvallen, terwijl Sebastian Vettel tweede werd.

De lachende derde, in die zin, was Lewis Hamilton. Hij reed na de start als vierde rond, met Red Bulls Alexander Albon tussen de Ferrari’s en Mercedes-rijder in. Het was ook Albon waar Ferrari op ‘reageerde’ met Leclerc: toen de nummer drie in rondje 15 een pitstop maakte, riep Ferrari Leclerc de ronde daarna naar binnen.

Ferrari veroordeelde Leclerc zo feitelijk tot een tweestopper, terwijl het Vettel juist lang liet doorrijden (tot ronde 38) en met hem voor een late éénstopper ging. Het juiste antwoord op het strategische vraagstuk bleek echter een vroege éénstopper, met Mercedes dat Hamilton in ronde 24 binnenhaalde – beslissend voor de zege van de Brit.

Lees ook: Hamilton wint Mexicaanse Grand Prix, titel moet nog even wachten

Hamilton kreeg de leiding namelijk in handen na Vettels eerste en Leclecs tweede stop. Hoewel Hamilton het onder druk van Vettel op zeer oude banden tot de finish moest redden, klaarde hij de klus.

‘Niet van kop af gokken’
Een meesterzet van Mercedes en een flater van Ferrari? Binotto vindt van niet. “Ik denk dat we in de basis het juiste hebben gedaan”, vertelt hij Sky Sports F1.

Ferrari-teambaas Mattia Binotto.

“Achteraf was het uiteraard een fout van ons om zo’n vroege éénstopper als van Hamilton niet mogelijk te achten. Wij dachten dat je het danniet  zou redden. Maar zo’n gok kun je wagen als je in de achtervolging bent. Als je op kop rijdt, neem je zo’n gok niet”, verdedigt Binotto zijn strategen en rekenmeesters.

Lees ook: Hamilton dankt Mercedes voor ‘de beste strategie’

Uiteindelijk heeft Mercedes echter wel ‘de juiste keuze gemaakt’, erkent de Zwitser in Italiaanse dienst. “Voor ons was het daarna lastig.” Iets terugdoen was met name moeilijk door de hoge bandenslijtage. “Dat de banden oververhit raken als je iemand probeert te volgen of aan te vallen, maakte het heel tricky.”

Binotto haalt ook nog aan dat Leclercs tweede stint ‘om welke reden dan ook niet geweldig was’, net zoals zijn tweede stop niet top was. “Anders had hij op het eind een stuk dichter bij de kopgroep gezeten”, denkt hij.

Lees ook: Leclerc baalt na missen podium: ‘Mijn tweede stint was niet goed’

Geen verloren zege
Ondanks dat de Ferrari’s van de eerste rij vertrokken, wil Binotto echter niet van een verloren zege spreken. “Het zal hier heel dicht bij elkaar met Mercedes en Red Bull. En het was nou ook weer niet zo dat we in de kwalificatie met een halve seconde voorsprong pole pakten.”

“De race pace was goed, gezien hoe close het was. Hoewel we niet blij kunnen zijn, is het feit dat het team zo teleurgesteld is wel iets dat mij in zekere zin vrolijk stemt. Dat betekent namelijk dat we snel zijn en de tweede plek niet goed genoeg meer is.”