Het is Lewis Hamilton niet gelukt de titelstrijd al in Mexico te beslissen, maar de Mercedes-rijder zit daar niet mee. De zege biedt meer dan genoeg troost. “Ik wilde deze race al zó lang winnen.”

Het heeft iets frappants: de afgelopen twee jaar finishte Hamilton achtereenvolgens als negende en vierde in Mexico en was dat genoeg om de titel veilig te stellen. Dit jaar won hij, maar zijn de 25 punten voor de zege net niet genoeg om zich al tot kampioen te kronen. “Ach, ik vind het niet erg”, antwoordt hij op de vraag of hij het niet jammer vindt dat hij nu langer moet wachten. “”Ik hou gewoon van racen en wilde deze race al zó lang winnen.”

Lees ook: Hamilton wint Mexicaanse Grand Prix, titel moet nog even wachten

“Deze race was namelijk altijd een wat lastige voor ons”, licht hij dat toe. “Daarom is het ook zo fijn dat de auto het zo goed deed en het team de best mogelijke strategie had uitgedokterd”, zo stipt hij ook gelijk aan wat zondag op het Autódromo (los van zijn eigen sterke optreden) de doorslag gaf in duel met de Ferrari’s en teamgenoot en titelrivaal Valtteri Bottas.

“Dit is gewoon een geweldig resultaat”, jubelt Hamilton. “Zeker hier, waar we op achterstand dachten te staan.” Na de start had Hamilton ook meermaals reden bezorgd te zijn. Te beginnen omdat hij ‘vrij veel schade’ had na contact met Max Verstappen, daarna omdat Mercedes hem een hele lange tweede stint liet rijden. De twijfel sloeg daarbij toe, maar die bleek dus ongegrond. “We zijn ervoor blijven gaan, ik ben het team zeer dankbaar voor alles.”

Bottas verlengt titelstrijd
Lewis Hamiltons teamgenoot Valtteri Bottas finishte ondertussen als derde in Mexico en verlengt de titelstrijd zo met – minstens – een week. Hamilton had veertien punten meer moeten scoren dan Bottas om het kampioenschap alvast te beslissen. Dankzij Bottas’ derde plek waren het er slechts tien meer.

Voor Bottas was het sowieso een welkom resultaat, na zijn crash in de kwalificatie. “Zeker na gisteren ben ik hier heel blij mee”, beaamt hij. “De start was tricky, ik verloor een plek en moest terug naar voren komen, maar daarna was ik happy met mijn pace. Startende van P6 zat er ook niet veel meer in”, beseft de Fin.

Lees ook: Bottas zet na flinke klap vraagtekens bij plaatsing TecPro-barrière

Hamilton kan de titelstrijd komend weekend overigens alsnog voortijdig beslissen: dan volgt gelijk de Grote Prijs van Amerika. Hij moet zijn marge op Bottas daarin op 52 punten of meer houden. Momenteel is deze 74 punten.