Lewis Hamilton heeft de Mexicaanse Grand Prix gewonnen. De Brit wist in de slotfase Sebastian Vettel en Valtteri Bottas achter zich te houden. Doordat Bottas echter in de top-drie eindigde, moet Hamilton zijn kampioenschapsfeestje nog even uitstellen. Max Verstappen zag zijn kansen op een goed resultaat in de eerste ronde door zijn vingers glippen, maar wist desondanks als zesde te eindigen.

Lees ook: Verstappen over touché met Bottas: ‘Misschien zag hij me niet op tijd’

Het lange rechte stuk na de start in Mexico was vandaag andermaal scherprechter. Terwijl de Ferrari’s goed wegkwamen van de eerste startrij, kwamen Hamilton en Verstappen met elkaar in aanraking in de eerste ronde. De Nederlander kwam daarbij buiten de baan terecht en verloor aardig wat plaatsen. Het leed werd nog erger in de vijfde ronde, dankzij een lekke band. Een herhaling van de afgelopen twee edities in Mexico – die de Nederlander allebei won – kon hij daardoor gauw uit zijn hoofd zetten. Verstappen herstelde zich desondanks sterk door uiteindelijk als zesde te finishen.

(Tekst gaat door onder de afbeelding)

Max Verstappen met een lekke band. Foto: Motorsport images.

Een langzame stop en een verkeerde strategie gooiden roet in het eten voor Leclerc. Foto: Motorsport images.

Bandenstrategie geeft doorslag
Ondertussen hielden de 
Ferrari’s de leiding in handen, ook na de eerste serie pitstops. Charles Leclerc verloor echter de leiding bij zijn tweede stop. De Monegask was samen met Alexander Albon de enige van de top-zes die voor een twee-stopper koos, een strategie die achteraf niet de juiste bleek te zijn. Wat ook niet hield was dat de pitstop van Leclerc niet vlekkeloos verliep, waardoor hij kostbare seconden verloor. Hij wist in zijn Ferrari net niet het podium te halen.

Lees ook: Leclerc baalt na missen podium: ‘Mijn tweede stint was niet goed’

Terwijl Leclerc tijd verloor, greep Hamilton juist de leiding in de race. De Brit gaf deze niet meer uit handen en wist zo zijn tiende overwinning van 2019 te behalen, die tevens de honderdste voor Mercedes als constructeur in Formule 1 is. Vettel beperkte de schade voor Ferrari met een tweede plek, terwijl Bottas het Mercedes-feestje completeerde met de derde plek. Voor Hamilton betekent dit echter dat hij zijn zesde titel nog even moet uitstellen.

Lees ook: Hamilton dankt Mercedes voor ‘de beste strategie’: ‘Ik wilde deze race zó graag winnen’

Op de vijfde plek vinden we Albon terug, ruim achter Leclerc, maar ook ruim voor Verstappen. Thuisrijder Sergio Perez was ‘best of the rest’ op de zevende plek. De Renaults en de Toro Rosso’s volgden. McLaren deed slechte zaken in het kampioenschap, met Carlos Sainz op de dertiende plek en Lando Norris die vroegtijdig moest uitstappen door een technisch mankement. Ook Haas kende een slechte middag, met beide wagens buiten de punten en Romain Grosjean zelfs achter de Williams van George Russel. Robert Kubica was in de Williams andermaal hekkensluiter.

Lees ook: Zevende plaats in ‘perfecte race’ voelt voor Perez als een overwinning

(Volledige uitslag van de race onder de foto)

Foto: Motorsport images.