Behalve een klein beetje kortstondige kniepijn hield Valtteri Bottas niks over aan zijn kwalificatiecrash in Mexico, maar de Fin denkt wel dat de TecPro-barrière in de laatste bocht beter anders geplaatst kan worden.

Bottas’ bleef na zijn klapper in de laatste bocht – goed voor 17G – even letterlijk ademloos achter, met de Mercedes-rijder die hevig hijgend over de radio te horen was. “Ik was vergeten dat de knop nog open stond”, vertelt hij. “Die laatste, uiteindelijke klap in de TecPro-barrière, sloeg de lucht gewoon even uit mijn longen.”

Lees ook: Preview: Leclerc en Vettel weer ‘gebroederlijk’ naar bocht 1? Wat kan getergde Verstappen?

Nadat Bottas de controle verloor (“ik ging wat te diep de bocht in, kwam op het vuil”) schampte en gleed hij langs de muur, tot hij met een klap tot stilstand kwam tegen het begin van de TecPro-barrière – deze is gemaakt van polyethyleen en gevuld met plastic, schuim en zand en bedoeld om snelle directe klappers op te vangen, maar er door de plaatsing aldaar niet op berekend dat iemand er op snelheid van achter tegenaan schuift.

Valtteri Bottas crashte flink in Mexico.

“Het was echter vrij onprettig”, zegt Bottas. “Die barrière staat daar niet op de ideale plek. Dit soort barrières zijn natuurlijk goed, maar misschien moet deze verder terug of juist later pas beginnen. Als ik gewoon helemaal langs de muur was blijven schuiven, had ik nergens last van gehad.”

Volgens Bottas is het dus zeker iets om met de FIA te bespreken, met de Fin die ook nog een beetje kniepijn overhield aan de impact. “Dat kwam omdat mijn knieën tegen elkaar aan klapten, maar was na vijf minuten gelukkig voorbij.”

Goed nieuws voor Bottas is echter dat het erop lijkt dat Mercedes Bottas’ gecrashte W10 kan repareren zonder de versnellingsbak te vervangen of de parc fermé-regels anderzijds te breken. Zo ontloopt hij een gridstraf en kan hij gewoon als zesde starten. Daardoor is de kans ook weer kleiner dat teamgenoot Lewis Hamilton (hij start derde) de titelstrijd dit weekend al beslist: als Hamilton 14 punten meer pakt dan Bottas, is hij kampioen.

Lees ook: Hamilton keurt rijgedrag Verstappen af: ‘Rijders moeten signalen respecteren’