Ferrari kwam er afgelopen weekend niet aan te pas in Sotsji. In Japan hoopt de Scuderia het tij te keren, maar Sebastian Vettel blijft voorzichtig in zijn voorspelling. “In een week tijd kun je niet veel veranderen. Hopelijk ligt het circuit ons wat beter en hebben we een beter weekend dan in Rusland.”

De Ferrari van dit jaar wordt door velen gezien als de sterkste auto van het veld. Concurrent Mercedes positioneert zich maar al te graag als de underdog. Vettel geeft toe dat Ferrari over een sterke auto beschikt, maar nuanceert het algemene beeld wel. “In tegenstelling tot de publieke opinie denk ik niet dat we op ook maar één moment dit jaar een dominante auto hebben gehad. Het hele jaar is het al heel close. Van onze kant waren er te veel races waarbij we niet dichtbij genoeg zaten.”

Vettel, nog altijd goedlachs, houdt hoop op een goed weekend in Japan.

De race in Rusland, afgelopen zondag, is een voorbeeld van zo’n race. “Zoals ze (Mercedes, red.) vorig weekend met ons konden spelen, dat betekent meestal dat zij meer tempo hadden”, legt de Duitser uit. “Er waren andere races dit seizoen waar we hun snelheid niet hadden, maar volgens mij waren we altijd in de buurt, in ieder geval om er een goed gevecht van te maken. We hopen dat we hier diezelfde snelheid hebben.”

Ferrari zal in dat geval al op zaterdag een slag moeten slaan in de kwalificatie. In Sotsji kwam de Italiaanse renstal ruim een halve seconde tekort voor de pole. “Hopelijk zitten we wat dichterbij in de kwalificatie”, vertelt Vettel. “Als je eenmaal achter ligt is het niet gemakkelijk om te volgen en is er weinig wiel-aan-wiel actie meer. Je racet voor dezelfde tiende en zelfs als het makkelijker zou zijn om in te halen, dan zou dat nog niet vanzelfsprekend zijn omdat degenen om je heen net zo snel zijn. Maar hopelijk komen we iets dichterbij.”

De weersvoorspellingen in Japan zijn niet al te best. Mocht het dit weekend regenen in Suzuka dan is Vettel daar, ondanks een mindere reeks bij slecht weer, niet bang voor. “Ik denk dat we niets hebben om ons zorgen over te maken bij natte omstandigheden. De regen heeft ons in het verleden niet in de kaart gespeeld maar zo zal het niet altijd blijven, dus ik ben niet bang als het voor zondag nat is.”