Het had niet veel gescheeld of Sebastian Vettel’s pole-rondje was helemaal geen pole-rondje geweest. “Ik verloor die ronde bijna de controle over de auto”, bekent de Duitser na afloop.

Sebastian Vettel wist dat er van hem en van zijn concurrenten een heldendaad verwacht werd, wilden ze Max Verstappen van poleposition afhouden: “Ik heb geen idee waar hij die ronde in Q2 vandaan haalde, maar daarmee zette hij ons allemaal op scherp.”

Op het moment dat Vettel aanzet voor zijn laatste run, is de Duitser in de veronderstelling dat als de eerste sectortijd goed is, het met de rest van de ronde ook wel goed komt. Onterecht, zo blijkt, want in bocht zes vergooit hij bijna zijn poleposition.

“Ik verloor bijna de controle over de auto, maar door terug te schakelen naar de eerste versnelling wist ik de auto zonder tijdverlies op vangen. Daarna kon ik volle bak door richting de finish. Ik wist dat ik er goed bij zat, maar wist natuurlijk niet exact wat de anderen deden, maar toen ik hoorde dat het me gelukt was, ontplofte ik in navolging van de brandblusser gisteren van geluk!”

Vettel stelde met zijn zinderende rondje zijn 50ste poleposition uit zijn loopbaan veilig en mag zich opmaken voor een race die hij zou kunnen winnen, maar waarin hij tegelijkertijd de grootste verliezer kan zijn op het moment dat Hamilton de titel pakt. Op de vraag hoe hij zich dan zou voelen, antwoordt Vettel:

“Wij gaan morgen onze eigen race rijden en het is nu zinloos om het te hebben over wat anderen (gaan) doen of om de waarde van het ene succes te vergelijken met het succes van iemand anders. Gezien de positie waarin we verkeren, kunnen we niets anders doen dan alles geven.”