Voor Sebastian Vettel zat de Grand Prix van Maleisië er al na een paar honderd meter op. In gevecht met Max Verstappen reed hij pardoes tegen Nico Rosberg op. 

Als Sebastian Vettel enkele minuten na zijn aanrijding met Nico het Duitse RTL te woord staat, is de teleurstelling goed zichtbaar. “Dit is natuurlijk niet hoe we onze race hadden voorgesteld”, zo duidt hij zijn gevoelens. “De start was goed. Ik wist een slipstream mee te pakken van Max Verstappen, waarna we zij aan zij aanremden voor de eerste bocht.”

In die eerste bocht schiet Sebastian Vettel iets rechtuit, waarbij hij voorbij schiet aan Verstappen en Nico Rosberg op het achterwiel raakt. Verstappen maakt over de boordradio de Duitser om die actie uit voor een idioot, en hoewel Vettel erkent dat Rosberg sowieso geen blaam treft, neemt hij niet met zoveel woorden de schuld op zich. Daar moet echter wel bij worden opgemerkt dat Vettel op het moment van het interview de beelden nog niet heeft teruggezien.

“Ik zat goed in die eerste bocht. Rosberg stuurde van buiten naar binnen, en daar had hij ook het volste recht toe, aangezien hij voor lag op Verstappen en mij. Max en ik vochten daarachter ons eigen gevecht uit en in het gedrang daarvan is Rosberg het slachtoffer geworden van een kettingreactie. Ik kon hem in ieder geval niet meer ontwijken.”

Op de vraag of de start bij uitstek hét moment is om wat meer risico’s te nemen op het moment dat de auto niet zo goed is als gehoopt, geeft hij aan dat hij heus wel weet wat hij doet: “Het is natuurlijk niet mijn eerste start uit mijn carrière. Maar het is wel heel jammer dat ik hier sta, terwijl de rest nog rondjes rijdt.”

Het is dit jaar niet voor het eerst dat Vettel óf pech heeft gehad, óf betrokken is bij startincidenten. In de strijd om het kampioenschap valt op persoonlijke titel niet heel veel meer eer te behalen. De vraag of de focus naar 2017 verlegd moet worden, ligt dan ook voor de hand. “De volgende race is volgende week, laten we ons daar eerst maar eens op richten”, aldus Vettel.