Sebastian Vettel maakte in de eerste vrije training een van zijn weinige foutjes van dit jaar. In zijn slotronde verloor hij de controle in de bochtencombinatie voor het tunneltje. Het houdt de Duitser naar eigen zeggen in ieder geval weer even bij de les.

Heel ernstig was het allemaal niet. Vettels RB7 was maar minimaal beschadigd en hij was in de tweede training gewoon weer van de partij. “Vanochtend werd ik er goed aan herinnerd dat ik niet moet denken aan andere dingen”, zei de Duitser na afloop van de trainingen van vandaag in Japan. “Zo’n grote fout was het niet. Misschien gebeurde het op een moment dat ik niet honderd procent bij de les was. Foutjes zijn hier kostbaar.”

“Ik vloog eraf en probeerde terug te keren op het circuit. Probeerde ook om de auto zoveel mogelijk af te remmen. Dat lukte niet en daardoor raakte ik de muur lichtjes. Het was geen grote impact maar de auto was wel beschadigd. Hierdoor werd ons programma een beetje beïnvloed, maar ’s middags hadden we een goede sessie.”

“Het is hier dit jaar een stuk riskanter met de Pirelli’s”, vervolgde Vettel. “De auto’s tonen over het algemeen meer tekens van leven. Toen ik aan de kant stond kon ik naar andere coureurs kijken. Je ziet dat de auto’s hier op Suzuka een stuk levendiger zijn dan in voorgaande jaren. Dat wordt zondag dus interessant.”

Vettel eindigde beide sessies op de openingsdag in Japan als derde. Mark Webber werd een keer vijfde en een keer vierde. “Ik ga racen zoals ik dat wil en wil het best mogelijke resultaat halen voor mijzelf en het team. Ik ga hier absoluut racen”, vertelt Webber, die natuurlijk ook wel weet dat Vettel de nieuwe kampioen is.

“Dit is natuurlijk een belangrijk weekend voor Sebastian omdat het onvermijdelijk is dat hij hier de titel pakt. Toch staan er daarna nog belangrijke races op het programma. McLaren en Ferrari zijn niet langzaam dus we moeten hard blijven werken. Hier wordt een duel afgesloten en gaan andere gevechten verder.”