Sebastian Vettel pakte vanochtend nog de poleposition in Japan, maar een slechte start zorgde ervoor dat Valtteri Bottas er met de overwinning vandoor kon gaan. Vettel zegt dat het zijn fout was en daardoor momentum verloor. 

Bij de start schoot Bottas voorbij aan de beide Ferrari’s op de eerste startrij en daarna kon hij vrij zorgeloos naar de overwinning rijden. Vettel had een slechte start waarbij hij bewoog voordat de rode lampen uit waren. De Duitser moest daardoor weer remmen, op het moment dat de lichten daadwerkelijk uitgingen.

”De lichten stonden een lange tijd aan. Het was mijn fout en daardoor verloor ik het momentum. Mercedes had meer pace. Zij konden meer met de strategie spelen, dus ik denk dat met het gebrek aan snelheid vandaag de tweede plaats prima is. Het is een positieve dag geweest. Het is jammer dat er wat was gebeurd met Charles, anders hadden we met twee Ferrari’s op het podium kunnen staan”, aldus Vettel na afloop van de race.

Normaliter krijgt een coureur een straf als hij voor de rode lichten uitgaan beweegt, maar de FIA besloot om coulant te zijn. ”Hoewel het videomateriaal laat zien dat hij lichtelijk beweegt, was deze beweging nog binnen de limieten van het valse startsysteem.”