Sebastian Vettel was niet heel enthousiast over het cockpitschild dat hij tijdens de eerste vrije training uitprobeerde. De Duitser werd duizelig van het prototype op zijn Ferrari.

Helemaal aan het begin van de ochtendtraining reed Vettel welgeteld één rondje met de zogeheten shield, een koepelvormige voorruit op de neus van de auto. Hij was de eerste die de shield op het circuit uittestte. “Ik werd er een beetje duizelig van”, zegt Vettel. “Je kunt niet heel goed naar voren kijken. Omdat het ding gebogen is, vervormt het je zicht behoorlijk.”

Dat was niet het enige ongemak dat Vettel tijdens zijn proefronde tegenkwam. De rijwind die over de kap heen stroomde, kwam achter zijn helm naar beneden en duwde zo zijn hoofd naar voren. “We zouden er eigenlijk een hele run mee rijden, maar ik vond het niks. Daarom hebben we hem er weer afgehaald.”

De shield is één van de types van cockpitbescherming waar de FIA onderzoek naar doet. Volgend jaar wil de autosportbond dat Formule 1-wagens zijn voorzien van een constructie die het hoofd van de coureur beschermt tegen rondvliegende brokstukken en andere voorwerpen. Vorig jaar testten verschillende teams al de halo. Deze beugel boven de cockpit kon niet op onverdeeld enthousiasme rekenen.

De bescherming mag sowieso het in- en uitstappen niet belemmeren. Vettel betwijfelt of de shield wel aan die eis voldoet. “Instappen is het probleem niet, maar bij het uitstappen moet je er wel aan wennen.”