*

Video: Haas’ succesvolle Amerikaanse aanpak: ‘Gene Haas is niet bang het anders te doen dan de rest’

Daan de Geus

Daan de Geus

17 mei 2019 09:25

Video: Haas’ succesvolle Amerikaanse aanpak: ‘Gene Haas is niet bang het anders te doen dan de rest’
Haas F1

Het kleine Amerikaanse Haas is nog altijd het jongste team (geboortejaar 2016) op de grid, en pakt alles ook op z’n Amerikaans aan. In de nieuwste video van Mobil 1 the Grid vertellen teambaas Günther Steiner en coureurs Romain Grosjean en Kevin Magnussen waarom dat zo goed werkt. “Gene Haas is niet bang iets anders te doen dan de rest.”

(tekst loopt door onder de video)

Het leek een krappe tien jaar geleden, toen teams als Caterham, Virgin en HRT zich op de grid meldden, ondenkbaar: het als nieuwkomer goed doen in de Formule 1. Niet voor niets gingen al deze teams binnen niet al te lange tijd weer op de fles. Alleen Virgin, inmiddels omgedoopt tot Manor, was er nog bij toen zich in 2016 wéér een nieuw team aandiende: Haas.

Eigenaar Gene Haas houdt vaak een oogje in het zeil.

Maar Haas deed het anders, was een nauwe technische samenwerking aangegaan met Ferrari, en had al autosporthistorie: in NASCAR, waar Gene Haas een succesvol team runde. Gelijk in haar eerste race scoorde Haas punten, en het team is inmiddels een stabiele subtopper. “Gene heeft ook altijd gezegd: ‘we zijn hier niet als veldvulling, maar om mee te doen om podiumplekken en zeges'”, vertelt teambaas Günther Steiner. “Zover zijn we nog niet, maar het is een proces en we zijn pas net begonnen.”

De rol die Gene Haas daarbij op de achtergrond speelt is cruciaal, zegt Steiner. “Hij runt een heel succesvol bedrijf en er is in de Amerikaanse racerij niemand die aan hem kan tippen. Er is niemand anders die daar de afgelopen vijftien jaar zoveel voor elkaar heeft gekregen als Gene.” Volgens coureur Romain Grosjean, die er sinds het begin bij is, zorgt de Amerikaanse eigenaar voor ‘een geweldige mentaliteit’ binnen het team. “Hij is een echte racer, begrijpt hoe het werkt.”

Dat Haas er op een typisch Amerikaanse wijze instaat, helpt net zozeer. “Die Amerikaanse instelling is heel positief, want het gaat erom dat je er echt voor gaat en probeert het best mogelijke eruit te halen, zonder bang te zijn dat er iets fout gaat”, zegt Grosjean. “Gene wil winnen, hij houdt van winnen, en hij zit niet in de Formule 1 om het half te doen. Hij wil vooraan meedoen, het podium halen.”

Kevin Magnussen voelt zich thuis bij Haas.

Teamgenoot Kevin Magnussen, hij reed eerder voor McLaren en Renault, noemt Haas ‘een hele goede, happy omgeving’. “Iedereen lijkt van zijn werk en het racen te genieten. Het is meer een team, mensen werken beter samen en zijn gelukkiger dan bij een aantal van de andere teams waar ik heb gereden. Dat begint al Gene en Günther, die op een lijn zitten in hoe een Formule 1-team gerund moet worden.”