Lewis Hamilton heeft de eerste vrije training op het nieuwe stratencircuit in Bakoe als snelste afgesloten. Max Verstappen stond vooral met pech aan de kant.

www.sutton-images.com Max Verstappen (NED) Red Bull Racing and Gianpiero Lambiase (ITA) Red Bull Racing Race Engineer at Formula One World Championship, Rd8, European Grand Prix, Practice, Baku City Circuit, Baku, Azerbaijan, Friday 17 June 2016.

Door een olielek was Verstappen vooral toeschouwer tijdens VT1.

Een olielek zorgde er na een klein halfuur voor dat Verstappen zijn Red Bull de pits in moest sturen. Het team riep hem, zo vertelde teambaas Christian Horner aan Sky Sports, uit voorzorg naar binnen. In de garage werd de vloer van de auto gehaald en hoewel het team het probleem snel had gevonden, kwam Verstappen niet meer in actie.

De Nederlander kwam zo tot zeven rondjes en sloot de eerste trainingsessie op de baan in Azerbeidzjan af op de zestiende plek. Drie plekken achter zijn teamgenoot Daniel Ricciardo, die als dertiende én eveneens voortijdig eindigde. Ricciardo ging in de fout bij bocht vijftien en raakte daar de barrière met de rechterkant van zijn auto.

www.sutton-images.com Daniel Ricciardo (AUS) Red Bull Racing RB12 crashed in FP1 at Formula One World Championship, Rd8, European Grand Prix, Practice, Baku City Circuit, Baku, Azerbaijan, Friday 17 June 2016.

Ricciardo reed flink wat schade.

Vlak na bocht vijftien, vooraf door veel coureurs als lastig punt aangestipt omdat er heuvel afwaarts geremd moet worden, viel Ricciardo dan ook stil. Zijn rechter achterwiel hing er naast en ook rechtsvoor was de nodige schade. Met twee coureurs die vroeg klaar waren, was het dus geen beste sessie voor Red Bull.

Mercedes-feestje?
Dat was het wel voor Mercedes, dat regerend kampioen Hamilton de snelste tijd zag rijden, voor zijn teamgenoot Nico Rosberg. Laatstgenoemde opende het bal trouwens wat rondetijden betreft, voorzichtig, met een 1:57.306. Van die tijd werd nog meer dan tien seconden af gereden: Hamiltons snelste ronde was een 1:46.435.

Rosberg sloot de sessie op 0.377 seconde van Hamilton af, voor Williams-coureur Valtteri Bottas, op zes tienden. Voor Rosberg en Bottas was het – ondanks dat Rosberg klaagde over een probleem met zijn zitje – verder een probleemloze sessie. Hamilton ging wel drie keer rechtdoor en schampte de muur even, maar reed geen schade.

Wie dat nog wel deed, was Carlos Sainz. De Toro Rosso-coureur ging ook in de fout bij bocht vijftien. Hij kon net op tijd stoppen om grote schade te voorkomen, maar niet op tijd om een ‘kusje’ met de muur uit te sluiten. De Spanjaard kon na een bezoek aan de pits voor een nieuwe neus wel verder en reed nog een negende tijd.

In de toptien zijn trouwens veel coureurs met Mercedes-motoren te vinden. Sterker nog, van de coureurs met Mercedes-motoren, wisten alleen de Manor-rijders de eerste tien niet te halen.

Of het echt een Mercedes-feestje wordt in Bakoe, waar motorvermogen cruciaal is door het 2.2 kilometer lange stuk vol gas voor start/finish, is echter nog te vroeg om te zeggen.

www.sutton-images.com Sebastian Vettel (GER) Ferrari SF16-H at Formula One World Championship, Rd8, European Grand Prix, Practice, Baku City Circuit, Baku, Azerbaijan, Friday 17 June 2016.

Vettel was meer dan twee tellen trager dan Hamilton.

Dit omdat Fernando Alonso en Jenson Button hun McLarens – met de relatief zwakke Honda-motoren – naar de vierde en zevende plek wisten te sturen. Daarnaast was Sebastian Vettel vijfde voor Ferrari.

Vettels achterstand was maar liefst twee tellen, maar het zal in VT2 en daarna nog stukken sneller gaan dan in VT1. Het veld zal na deze eerste kennismaking vast ook nog verder in elkaar schuiven.

Behalve de crash van Ricciardo, bleven grote klappers of incidenten achterwege, al waren er wel flink wat coureurs die even ergens rechtdoor schoten of een spin maakten.