Lewis Hamilton en zijn Mercedes-teamgenoot Valtteri Bottas waren in de eerste training op Monza de nummers een en twee, voor de lokale helden van Ferrari.

De openingstraining van het raceweekend op de Italiaanse Temple of Speed kende een druk begin. Vanwege de voorspelde regen kozen veel coureurs ervoor gelijk aan de slag te gaan. “Het lijkt wel spitsuur”, merkte Haas-piloot Romain Grosjean niet voor niets op.

Na een reeks installatierondjes waren het de Williams-rijders die in het begin de eerste – en snelste – tijden neerzetten, maar zij moesten al snel plaatsmaken voor Hamilton. Hij zette Mercedes na tien minuten bovenaan en het bleef vervolgens ook een Mercedes-feestje.

Hamiltons aanvankelijke 1:23.964 werd door de Brit uiteindelijk aangescherpt tot een 1:21.537. Hij was daarmee 0.435 sneller dan teamgenoot Bottas, die in een soort om-en-om spelletje met Hamilton ook nog een paar keer kortstondig bovenaan stond.

Monza is echter het thuis van Ferrari en de tifosi – de zo trouwe fans van de Scuderia – zagen de coureurs in de scharlaken bolides als derde en vierde eindigen, met Sebastian Vettel voor Kimi Räikkönen. Zij gaven 1.115 respectievelijk 1.152 seconde toe op Hamilton.

Achter de Ferrari’s was Red Bull het derde team, met Daniel Ricciardo voor Max Verstappen, die zesde was. Force India zat er – weinig verrassend, gezien de sterke Mercedes-motor waar het mee rijdt – goed bij op de zevende en achtste plek.

Plaats negen was er, wel weer enigszins verrassend, voor Stoffel Vandoorne in de McLaren met zoals bekend zo nukkige Honda-motor. Zijn teamgenoot Fernando Alonso moest het met P15 doen, terwijl Felipe Massa de top tien completeerde.

Grote incidenten deden zich niet voor, los van een spin van Carlos Sainz in Parabolica toen het wat harder begon te druppelen en enkele coureurs die doorschoten in de eerste chicane. Het bleef echter allemaal zonder gevolgen, ook toen het de laatste twintig minuten harder begon te regenen.

Een opmerkelijk voorval was er nog wel tussen Vettel en Haas-coureur Kevin Magnussen, die de Duitser plotseling inhaalde bij de Prima Variante. Dat ging niet heel soepel, getuige hoe de Deen de chicane niet haalde en over de drempels stuiterde die daar liggen om afsnijden te voorkomen.