Het raceweekend in Sjanghai komt traag op gang. De teams willen geen risico’s nemen om de weinige nieuwe onderdelen te beschadigen door een schuiver op een gladde baan.

 

Maar liefst drie teams zetten een derde rijder in tijdens de eerste vrije training in Sjanghai. Giedo van der Garde neemt de plaats van Vitaly Petrov in bij Caterham, Valtteri Bottas vervangt Bruno Senna bij Williams en Jules Bianchi bestuurt de Force India van Paul di Resta. Ieder leggen ze echter maar een tiental ronden af.

 

Van der Garde doet zo vandaag vooral ervaring op in duimendraaien. De baan is namelijk wat vochtig door miezerregen, waardoor de teams ervoor kiezen hun coureurs lang binnen te houden. Doordat niemand een tijd neerzet, blijft Van der Garde wel lang op de derde plaats staan.

 

Af en toe verschijnt er een auto op de baan om nieuwe onderdelen uit te proberen. Zo rijdt Lewis Hamilton met een meetinstallatie in de rondte en smeert Ferrari flow-vis over de achtervleugel van Fernando Alonso’s F2012. Maar de weersomstandigheden lenen zich niet voor ontwikkelingswerk.

 

De fanatieke F1-kijker die vroeg is opgestaan, krijgt beelden voorgeschoteld van de charmante testrijders Susie Wolff en Maria de Villota, Hamilton die overlegt met zijn engineers over zijn spiegel en het omstreden, maar goedgekeurde DRS van Mercedes in slow-motion.

 

Naarmate het neveliger wordt boven het circuit en de druppels iets groter worden, hebben de coureurs meer moeite op de baan te blijven met droogweerbanden. Zo schieten Felipe Massa en Pastor Maldonado even rechtdoor, maar kunnen ze ondanks de spekgladde uitloopzones hun weg zonder averij vervolgen. 

 

Mark Webber zet na ruim een half uur de eerste tijd op de klokken. Pas in het drukkere laatste kwartier komt zijn toptijd in gevaar. Een eerste aanval van Michael Schumacher op de snelste tijd kan Webber nog pareren, maar tegen het slotoffensief van Hamilton, Mercedes en Sauber is hij niet opgewassen. Hamilton maakt zich meer dan een seconde los van de rest van het veld.

 

Bekijk hier de volledige uitslag