Lewis Hamilton is bij de eerste vrije training het snelst, voor Vettel en Rosberg. Het regent een beetje, er lopen beesten over de baan en er is een harde crash.

Wie kan zich nog herinneren dat Anthony Davidson een paar jaar geleden tijdens de Grand Prix van Canada een eekhoorn overreed? Nou, ze zitten er nog, en ze hebben niet veel geleerd. Tijdens de eerste vrije trainingen is de lokale wildstand in volle glorie te bewonderen. Meerdere eekhoorns – groundhogs, heten ze hier – steken de baan over of zitten angstaanjagend lang roerloos op het asfalt, om dan net op tijd weg te springen voor een aanstormende auto.

Ook vossen laten zich zien, en die zijn nog een stuk groter dan de ongelukkige knaagdieren waar Davidson er destijds een van elimineerde. Wonder boven wonder worden er geen dieren doodgereden. ‘No animals were harmed during the first free practice.’

Die vrije training wordt trouwens afgesloten met Lewis Hamilton op de eerste plaats, voor wie het wil weten. Het is een stuk kouder dan voorspeld in Montreal, en er vallen ook af en toe wat druppels naar beneden. Mark Webber laat zich er door verrassen: hij komt met een wiel op het natte gras terecht en moet wild sturend een slippartij corrigeren. Heikki Kovalainen maakt het wél helemaal af: hij drukt zijn Caterham in de vangrail bij het uitkomen van bocht negen.

De rechterkant van Kovalainens auto’s wordt over minstens veertig meter uitgesmeerd, maar de Fin is ongedeerd. De training wordt er wel even voor stilgelegd. Het ongeluk zou Kovalainen wel eens een gridstraf kunnen opleveren, want door geklungel van de marshalls bij het bergen van de auto komt de Caterham met een flinke klap op zijn versnellingsbak terecht.

Ook bij Williams zijn er bezorgde gezichten. Er is een nieuwe achtervleugel op de FW34 gezet, met een verbeterd DRS, maar het werkt voorlopig niet. Bruno Senna schiet tweemaal rechtdoor als de klapvleugel vast blijft zitten en beide coureurs krijgen daarna de opdracht het systeem niet meer te gebruiken.

 

Klik hier voor de volledige uitslag: