Lewis Hamilton heeft het raceweekend in Engeland geopend met de snelste tijd. Hij is dik drie tienden sneller dan teamgenoot Valtteri Bottas. Max Verstappen eindigt als zesde en met een kapotte versnellingsbak.

Max Verstappen zet in de beginfase de snelste tijd neer. Net wanneer Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel bij hem in de buurt komen, verbetert Verstappen zijn rondetijd met een halve seconde. Maar ook de Ferrari’s hebben nog meer in petto en Vettel duikt een kwart tel onder de tijd van Verstappen, terwijl Räikkönen nipt achter de Red Bull-rijder blijft. Daniel Ricciardo is de enige die op de allerhardste band op pad gaat.

Lewis Hamilton stelt de Britse fans niet teleur en neemt de koppositie over. Valtteri Bottas blijft op de vijfde plaats steken. Bij de Fin is de motor geheel vervangen na zijn uitvalbeurt in Oostenrijk. Dat levert hem nog geen straf op, maar hij zit nu wel aan aan het maximum. Bij een volgende wissel zal hij dus worden teruggezet op de grid.

Eenmaal op de zachte banden pakt Bottas de snelste tijd af van Hamilton, die welgeteld één honderdste langzamer rond gaat. Bottas vergroot de marge tot drie tienden. Dat stimuleert Hamilton om er eens goed voor te gaan zitten en hij draait de rollen weer om. Vettel werkt zich op naar de derde plaats, maar is een halve seconde trager dan Hamilton.

Een spin van Sergej Sirotkin loopt onschuldig af. De Williams-coureur blijft uit de muur en kan zijn weg vervolgen, al neemt hij daarbij wel wat souvenirs mee uit de grindbak. Romain Grosjean maakt het bonter met een klapper in bocht één. De Fransman kan ongedeerd uitstappen en helpt de marshals met het wegtakelen van zijn auto, maar die heeft een flinke opknapbeurt nodig.

Verstappen blijft op de mediumbanden, zakt daardoor naar de zesde plaats en moet een paar minuten voor het eind van de training zijn auto aan de kant zetten met vermoedelijke een defecte versnellingsbak. Ricciardo gaat even met twee wielen door het grind, terwijl Räikkönen na een spin door het gras ploegt, dat er toch al beduidend minder goed bij ligt dan op Wimbledon. De asfaltlaag in Silverstone verkeert ook niet in optimale conditie. Hamilton noemt het zelfs de hobbeligste baan waar hij ooit heeft gereden.