Daniel Ricciardo heeft de snelste tijd genoteerd in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Duitsland. Lewis Hamilton is tweede op vier duizendsten. Max Verstappen volgt op 0,189 seconde op de derde plaats.

Nicolas Latifi stapt weer in bij Force India, waardoor Esteban Ocon de eerste sessie moet toekijken. Antonio Giovinazzi mag voor het eerst dit seizoen een vrije training rijden voor Sauber. Hij leent daarvoor de auto van Marcus Ericsson. Bij het uitrijden van de pits verliest hij een groot deel van de motorkap en geeft zo ongewild een inkijkje in de Ferrari-krachtbron.

Max Verstappen zet op de mediumbanden als eerste een tijd op de borden en houdt lang stand bovenaan de tabel. Kimi Räikkönen evenaart zijn tijd, terwijl Valtteri Bottas en Daniel Ricciardo op een tiende volgen. Dan neemt Daniel Ricciardo echter het heft in handen, met twee tienden voorsprong op Sebastian Vettel. Het Mercedes-duo, beiden met contractverlenging op zak, sluit daarachter aan.

Lewis Hamilton zet de snelste tijd nog wat scherper op de soft-banden. Ricciardo blijft op de ultrasofts nog enigszins in de buurt op een kwart tel, de rest moet meer dan een halve seconde toegeven. Voor Ricciardo is er echter ook slecht nieuws, want vanwege nieuwe motoronderdelen moet hij zondag achteraan starten. Bij McLaren wordt volop geëxperimenteerd, waardoor Stoffel Vandoorne en Fernando Alonso meer in de pits dan op de baan zijn.

Na de pauze om de eerste set banden te retourneren bij Pirelli, gaat Bottas op de ultrasofts naar buiten en rijdt daarmee de snelste tijd. Hij doet ook letterlijk wat stof opwaaien door iets te wijd over de kerbs te gaan. Verstappen stapt eveneens over naar de zachtste bandencompound en gaat twee tienden sneller rond dan Bottas, maar twee tienden langzamer dan Hamilton even later doet.

Vettel klimt op naar de derde plaats, terwijl hij net als zijn teamgenoot Räikkönen op een nieuwe set soft-banden onderweg is. Nico Hülkenberg maakt een excursie door grind en gras bij het inrijden van het Motodrom. Later zit hij ook Alonso nog in de weg en wordt hij uitgemaakt voor ‘amateur’. Hij blijft nog wel net in de toptien, achter Haas-coureurs Romain Grosjean en Kevin Magnussen en de Sauber van Charles Leclerc. Ricciardo pakt in de slotfase de snelste tijd nog af van Hamilton, met slechts vier duizendsten verschil.