Max Verstappen heeft in de eerste vrije training de snelste tijd gezet: 1:40.259. Mercedes-coureur Valtteri Bottas was bezig aan een lange run op de harde band, maar crashte daarbij. Charles Leclerc kwam niet verder dan de negentiende plaats, nadat hij in zijn snelle run op de zachte band last kreeg van versnellingsbakproblemen.

Tijdens de eerste vrije training, nog verreden in het daglicht, begonnen de coureurs veelal met de medium banden. Na iets minder dan een halfuur kwamen de eerste tijden al op de zachte banden. De Mercedessen topten de tijdenlijst voor een lange tijd, gevolgd door Max Verstappen in de Red Bull.

Ferrari bleef een lange tijd binnen na de eerste run op de medium band. Met iets meer dan een halfuur te gaan kwamen Sebastian Vettel en Charles Leclerc weer op de baan, dit keer op de zachte band. Daarmee pakte Vettel de tweede tijd, terwijl Leclerc zijn snelle run moest opgeven na problemen met de versnellingsbak. De 21-jarige Monegask bleef in de vierde versnelling vast en rolde zijn Ferrari de pitstraat in, en bleef steken op de negentiende plaats.

Valtteri Bottas reed een lange stint op de harde band. Tijdens deze lange stint crashte de Finse Mercedes-coureur in bocht negentien. De Fin gleed weg en kon de muren niet meer ontwijken, nadat hij een aantal bochten eerder al veel weggleed. Hij veroorzaakte met zijn crash een rode vlag-situatie.

(Tekst loopt door onder foto)

Foto: Motorsport Images

‘De auto stuitert heel erg’
Max Verstappen was snel onderweg met de zachte banden, waarmee hij vooral in de tweede sector snel was. Ondanks zijn snelle tijd gaf de Nederlander feedback: ”Ik had een klein moment over de hobbels, de auto stuitert heel erg”, meldde Verstappen over de boordradio. Zijn teamgenoot Alexander Albon eindigde op de vijfde plaats, en moest ruim een seconde toegeven op de Nederlander.

Verstappen en Vettel hebben hun snelle tijden gezet op de zachte band, terwijl Mercedes vooral de harde band heeft gebruikt. De tijd van Verstappen, de 1:40.259, kwam nog niet in de buurt van de tijd van de eerste vrije training van vorig jaar: 1:39.711, gezet door Daniel Ricciardo.

Bijna kwam het tot een incident tussen Lewis Hamilton en Carlos Sainz. De Spanjaard raakte volgens Hamilton de muur lichtjes, maar de vijfvoudig wereldkampioen zat dicht achter de McLaren. Beide coureurs konden zonder schade doorrijden. Een andere coureur die ook een momentje had, was Daniel Ricciardo. De Australiër keerde met zijn Renault terug naar de pits met wat vuiligheid op zijn banden, nadat hij de muren lichtjes had geraakt.

(Volledige uitslag van de sessie onder de foto)

Foto: Motorsport Images