Valtteri Bottas heeft na de eerste ook de tweede vrije training in Barcelona als snelste afgesloten. Max Verstappen zette de vijfde tijd op de klokken.

Vooraan het veld ging de dans tussen de twee Mercedes-coureurs, met Bottas die slechts 0.049 seconde sneller was dan teamgenoot Lewis Hamilton. De Ferrari’s volgden, met Charles Leclerc in tegenstelling tot in VT1 voor Sebastian Vettel, op de plekken twee en drie, op drie tienden achterstand.

Lees ook: VT1: Bottas snelste in openingssessie Barcelona

De vijfde plaats was voor Verstappen, die in zijn Red Bull 0.751 seconde te kort kwam op Bottas’ snelste tijd van 1:17.284. Verstappen was iets meer dan een tiende sneller dan Haas-coureur Romain Grosjean, met het kleine Amerikaanse teams dat met veel updates naar Barcelona is gekomen in de hoop de goede vorm die het er tijdens de wintertests aan de dag legde – maar sindsdien kwijt is – te hervinden.

Grosjean in de Haas.

Verstappens teamgenoot Pierre Gasly was zevende, met een rondje dat zo’n twee tienden trager was dan dat van de Nederlander. De top tien werd vol gemaakt door Kevin Magnussen (Haas), McLarens Carlos Sainz en Toro Rosso’s Daniil Kvyat.

Grote incidenten deden zich niet voor gedurende VT2, los van een tochtje door het grind van Kvyat, een iets ruiger ritje buiten de baan van Alfa Romeo’s Kimi Räikkönen (elfde) en Hamilton en Vettel die even kleine ‘momentjes’ hadden.

Het olielek dat Verstappen in VT1 lang aan de kant hield, werd door Red Bull verholpen met een motorwissel binnen de bestaande ‘motorpool’: Verstappen reed in VT1 met de motor die hij ook in de eerste drie races heeft gebruikt, deze is nu vervangen voor de (nieuwere) specificatie waar hij in Azerbeidzjan aan de start mee stond. Verstappen klaagde op een bepaald moment tijdens VT2 nog wel dat zijn motor ineens inhield bij het accelereren, maar reed daarna gewoon weer rond.

Lees ook: Liveblog GP Spanje: F1-topman Carey dinsdag naar Nederland