Valtteri Bottas heeft in de tweede vrijdagtraining de snelste tijd op de klokken gekregen. Mercedes blijft zo vooralsnog te sterk voor Ferrari op de Scuderia’s thuisbaan.

Achter Bottas was het namelijk zijn teamgenoot Lewis Hamilton – die daarvoor in de ochtend nog het snelst was geweest – die de tweede plek opeiste, voor het Ferrari-duo. Die brachten hun achterstand van meer dan een seconde in de ochtend wel flink terug, met Sebastian Vettel op 0.140 op P3.

De top zes werd vol gemaakt door Red Bull, met Max Verstappen dit keer voor Daniel Ricciardo. Verrassend genoeg eindigden Stoffel Vandoorne en Fernando Alonso ondanks het gebrek aan vermogen van hun Honda-motoren op de zevende en achtste plek.

Opvallend was wel dat de McLaren-coureurs, net als vorige week op Spa, weer fanatiek bezig waren elkaar een slipstream te geven. Ze waren zo sneller dan Force India’s Esteban Ocon en Williams-coureur Felipe Massa, die de laatste twee plekjes in de top tien claimden.

Voor Renaults Nico Hülkenberg, twaalfde, zat VT2 er voortijdig op. Net voor het eerste uur gedaan was werd hij door zijn team naar binnen geroepen vanwege “een probleem aan de achterkant.” De Duitser diende daarna het laatste pakweg halfuur toe te kijken.

Wat bij Renaults motorklant Toro Rosso te zien was, zal hem ondertussen niet vrolijk hebben gestemd: Carlos Sainz parkeerde zijn volop rokende benzine aan de kant, waarbij het erop leek dat er een probleem was met de Franse V6 achterin de Italiaanse bolide.

Voor Toro Rosso was het sowieso een vrijdagmiddag om snel te vergeten, want ook Daniil Kvyat was eerder klaar dan de bedoeling was. De Rus werd vlak voor het vallen van de vlag door het team gesommeerd naar binnen te komen vanwege een probleem met de auto.

Ook voortijdig klaar was Haas’ Kevin Magnussen, wegens schade aan de wielophanging. Die leek te breken bij het uitkomen van de Lesmo-bochten. Lance Stroll viel nog op met een spin in de Variante Ascari, maar de Canadees kon zijn weg zonder schade vervolgen.

Met regen voorspeld voor de zaterdag, maar niet verwacht voor zondag, werkten de heren coureurs verder flink fanatiek de nodige racesimulaties af. Daarbij speelt natuurlijk ook mee dat behoorlijk wat coureurs tegen gridstraffen aankijken, zoals Verstappen, Ricciardo, Alonso en Sainz.