Mercedes-coureur Valtteri Bottas heeft de tweede vrije training van het weekend als snelste afgesloten. De Fin was op het Shanghai International Circuit twee honderdsten rapper dan Sebastian Vettel. Max Verstappen eindigde als derde op 0.221 seconden van Bottas.

Terwijl Leclerc vroeg in de sessie naar de snelste tijd rijdt, spint Hamilton tijdens zijn out lap in bocht drie. De spin blijft zonder gevolgen. Meteen daarna komt ook ploeggenoot Bottas voor het eerst deze sessie de baan op. Net als Hamilton spint de Fin tijdens zijn out lap in de eerste bochtencombinatie.

Daniil Kvyat staat na een halfuur als enigste zonder tijd: hij staat nog in de garage. De monteurs van Toro Rosso zijn druk aan het werk om een nieuwe Honda-motor te steken. Die wordt uit voorzorg vervangen nadat data aantoonden dat er mogelijk een probleem was.

Lees ook: VT1: Vettel het snelst van start in Sjanghai, Verstappen vierde

Ondertussen komen de topteams op de zachte band naar buiten. Vettel rijdt naar 1:33.357, zes tienden sneller dan de toptijd in VT1, al reed de Duitser toen op mediums. Bottas gaat als enige voorbij Vettels tijd met een 1:33.330, 27 duizendsten sneller.

Verstappen is de volgende die op weg lijkt naar een toptijd. Maar in de laatste bocht gaat hij net te breed, “That was a nice drift,” reageert de Nederlander gevat via de boordradio. Ondankds zijn drift rijdt de Nederlander de derde tijd. Na de snelle tijden beginnen de teams aan de racesimulaties. Behalve Leclerc dan, want met nog een half uur op de klok stap de Monegask uit zijn wagen. Hij zal deze sessie ook niet meer op de baan komen.

Ferrari meldt dat er geen grote zorgen zijn bij de wagen van Leclerc. Ze controleren het koelsysteem, al omschrijft Ferrari dat als voorzorgsmaatregel om verdere schade te voorkomen. Aan de tijdstabellen verandert in het tweede deel van de sessie niets meer, en dus lijkt het close tussen Ferrari en Mercedes. Toch nog enige opwinding op het einde van de sessie. Bij het inrijden van de pits klaagt Verstappen nog over zijn koppeling. “De wagen lijkt stuk,” zegt de Red Bull-coureur.

Foto: Motorsport Images