Sebastian Vettel heeft de eerste vrije training voor de duizendste Formule 1-race als snelste afgesloten. De Ferrari-coureur was op het Shanghai International Circuit twee tienden rapper dan Mercedes’ Lewis Hamilton. Max Verstappen eindigde als vierde.

Opvallend aan Vettels snelste tijd (1:33.911) is dat de Duitser deze op medium-banden reed, terwijl Hamilton zijn 0.207 seconde tragere rondje op de zachtere en in theorie snellere Pirelli’s afwerkte. Het had dus zeker nog sneller gekund voor Vettel, wiens teamgenoot Charles Leclerc op de derde plek eindigde en het ook bij mediums hield.

Op de vierde plaats vinden we Verstappen, die in zijn Red Bull 0.423 prijs moest geven op Vettel. De Nederlander reed zijn snelste tijd wel op softs. Hetzelfde geldt voor Valtteri Bottas (Mercedes) die vijfde was en Renaults Daniel Ricciardo, die de zesde tijd op de klokken kreeg. De Australiër was daarmee sneller dan zijn opvolger bij Red Bull, Pierre Gasly, al reed Gasly zijn tijd op mediums.

Grote incidenten deden zich verder niet voor tijdens de eerste vrije training in Sjanghai. Het meest in het oog springend was een halve spin van Lance Stroll (Racing Point) al bleef die op wat rook en een setje vermoedelijk verpestte banden verder zonder gevolgen. Voor Alfa Romeo’s Antonio Giovinazzi was het een problematische sessie, met maar twee rondjes en geen tijd op de klokken.

Bijster representatief was VT1 niet vanwege het tijdstip en de baanomstandigheden. De tweede vrije training is om 08:00 uur Nederlandse tijd.