Lewis Hamilton heeft ook in tweede vrije training voor de Grand Prix van Italië de snelste tijd gereden. Zijn voorsprong op Nico Rosberg was ditmaal heel wat kleiner.

Hamilton verbeterde op de zachte banden zijn tijd uit de eerste training met een paar tienden, en kwam uit op 1:24,279. Rosberg deed daar amper voor onder. De Duitser hoefde slechts 21 honderdsten van een seconde toe te geven op zijn Mercedes-teamgenoot.

Ook achter het leidende duo was het op Monza Mercedes wat de klok sloeg. In de top tien waren de Ferrari’s van Sebastian Vettel (derde op acht tienden) en Kimi Räikkönen (zesde op 1,1 seconde) de enige auto’s zonder Mercedes-aandrijving.

De Force India’s maakten indruk en zaten net als in de eerste training tussen de Ferrari’s op plek vier en vijf. Voor de verandering was Sergio Pérez nu vierde en Nico Hülkenberg vijfde. De Lotussen (Grosjean ondanks een flinke uitstap in Ascari vóór Maldonado) en de Williams (Bottas voor Massa) maakten de top tien compleet.

Max Verstappen besloot de sessie opnieuw op de veertiende plaats. Hij reed meer dan dertig rondjes, maar kende wel de nodige problemen. Zo zat zijn stoel los, en klaagde hij over een gebrek aan hybride vermogen. Het spannendst werd het echter toen Verstappen met een enorme schuiver terechtkwam in de grindbak bij Ascari, waar hij zonder blikschade weer uit kon wegrijden.

Het zat Verstappens Renault-collega’s ook niet mee. Daniel Ricciardo kreeg in het begin van de training te maken met een hydraulisch probleem en werd dertiende; Daniil Kvyat ging niet voor een snelle tijd en eindigde als allerlaatste. Carlos Sainz kwam ook al niet verder dan de vijftiende plaats. Het tekort aan vermogen van de Franse krachtbron werd op het razendsnelle Monza goed duidelijk.

Jenson Button zou desondanks waarschijnlijk tekenen voor een Renault. De Brit werd voor de zoveelste keer geconfronteerd met problemen aan zijn Honda-motor. We spotted an abnormality, liet McLaren hem na een uur weten. Button parkeerde zijn auto in de garage, en kon de rest van de training op de tv bekijken.