Max Verstappen was in VT2 wederom de snelste man op de baan in Bakoe, maar maakte op het eind wel een slippertje. De training had sowieso wel wat weg van een foutenfestival.

Bottas zat op een tiende van Verstappen.

Met een 1:43.362 kwam Verstappen, na een minuut of veertig trainen, bovenaan de tijdenlijst te staan. De Nederlander stond die koppositie – ondanks dat hij door een slippertje in de muur eindigde – niet meer af. Mercedes’ Valtteri Bottas kwam het dichtst in de buurt, op een tiende, voor Verstappens teamgenoot Daniel Ricciardo en Ferrari’s Kimi Räikkönen.

Dat Red Bull, dat in VT1 ook al bovenaan eindigde met Verstappen, zo snel was, had bijna niemand vooraf durven verwachten. Op het oog ligt de baan in Bakoe het team namelijk niet perfect.

Kampioenschapsleider Sebastian Vettel was ondertussen vijfde in VT2, maar onopvallend was zijn optreden zeker niet. De Duitser schoof geregeld rechtdoor en leek grote moeite te hebben zijn Ferrari genoeg af te remmen. Opmerkelijk was vooral het moment waarop Vettel met Felipe Massa achter zich bij bocht acht file-geparkeerd stond.

De twee moesten ook wachten alvorens ze achteruit konden steken om hun weg te vervolgen, maar waren zeker niet de enigen die de achteruit nodig hadden, dat was ook zo voor Fernando Alonso en Lewis Hamilton, dus het waren eveneens niet de minsten die (meer dan eens) in de fout gingen op het glibberige Baku City Circuit.

Palmer bewees zichzelf geen beste dienst.

In de fout ging ook Jolyon Palmer. Hij raakte de muur bij bocht acht. Op minder hoge snelheid dan Sergio Pérez dat in de eerste training deed, maar het betekende toch weer einde sessie voor de bij Renault op de schopstoel zittende Palmer, die zo weer een baaldag had.

Wie vermoedelijk ook niet super happy zal zijn, is Hamilton, met de tiende tijd. De Brit leek te worstelen met zijn Mercedes, al deed hij dat op minder spectaculaire wijze dan Bottas, die stijlpunten verdient voor hoe hij zijn W08 al driften – en met rook – op millimeters van de muur door bocht acht wrong.

Hamilton sneed later in de sessie Räikkönen nog af, al bleef een botsing gelukkig uit. Toro Rosso’s Daniil Kvyat zette de marshals wel aan het werk toen hij zijn STR12 niet in de achteruit kreeg na een uitstapje. Met wat duw- en trekwerk van deze hulptroepen kon hij echter toch verder.

Wie, net als Palmer, voortijdig klaar was, is Alonso. “Motor, motor”, was het veelzeggende commentaar van de Spanjaard toen zijn McLaren – Honda weer eens stilviel. Hij sloot de sessie als twaalfde af. Teamgenoot Stoffel Vandoorne was zeventiende.