Sebastian Vettel heeft ook de tweede training in Bahrein als snelste afgesloten, al was het geen probleemloze sessie voor de Duitser in Italiaanse dienst.

Na een minuut of vijftig hield Vettels Ferrari er namelijk ineens mee op. “Alles is helemaal uitgevallen”, meldde Vettel, wiens radio het dus nog wel deed. De viervoudig wereldkampioen stond toen al bovenaan de tijdenlijst, met een 1:31.310, maar redde het niet terug tot de pits.

Gelukkig voor Vettel was er een groepje behulpzame baansuppoosten in de buurt. Zo werd hij – nadat hij eerst uit wilde stappen, maar hier later op terug kwam – naar de pits geduwd, waar een groepje Ferrari-monteurs het werk overnam en hem terug naar zijn garage duwde.

Vettels auto werd daar gerepareerd en met nog zo’n dertien minuten op de klok, kon hij weer naar buiten. Vettel vervolgde zijn eerder begonnen long run-programma en leek zelfs nog even een mini-raceje te rijden met Mercedes’ Valtteri Bottas, die de tweede tijd had laten noteren.

Bottas verremde zich ook nog in de eerste bocht, met Vettel in zijn nek, maar reed aan het eind van die ronde de pits in. Vettel had ondertussen al teamgenoot Kimi Räikkönen in zijn kielzog, die een vierde tijd had laten noteren en tot 35 rondjes was gekomen, tegenover uiteindelijk 29 voor Vettel.

Voor Vettel viel de schade dus mee, maar Max Verstappen (achtste) kwam maar tot achttien rondjes wegens schade aan de onderkant van zijn auto. Die liep hij vermoedelijk op doordat hij over de t-wing van Bottas’ Mercedes reed, nadat deze er zomaar af was gevlogen.

Dat gebeurde toen Bottas net voorbij zijn teamgenoot Lewis Hamilton scheerde, die de sessie op zijn beurt als vijfde afsloot. Hoewel Hamilton geen onderdelen verloor, had ook de vice-kampioen van 2016 geen probleemloze training.

Hamilton had drie pogingen nodig een vliegende ronde neer te zetten op super softs – nadat hij onder meer wat moest uitwijken voor een langzaam rijdende Nico Hülkenberg en zich daarna verremde – waarna het beste van zijn banden was en hij maar tot een 1:31.594 kwam, 0.284 achter Vettel.

Tussen de Ferrari’ en Mercedessen in, eindigde Red Bulls Daniel Ricciardo als derde, met een tijd die maar 0.066 langzamer was dan die van Vettel. De Australiër reed ook een zeer behoorlijke long run op super softs, wat er voorzichtig op lijkt te wijzen dat Red Bull het op die compound niet verkeerd doet.

Een team dat het hele jaar al met problemen worstelt, is McLaren, waarbij er voorzichtig goed nieuws was voor Stoffel Vandoorne: het MGU-H probleem dat VT1 tot een voortijdig einde voor hem bracht, was na een kwartier of drie in VT2 verholpen en zo kon hij daarin toch nog acht rondjes rijden.

Veel is natuurlijk anders, en de Belg sloot de training ook als laatste af, maar aangezien hij in VT1 maar tien ronden reed, is het beter dan niets. Ferrari’s Räikkönen – vierde, zoals gezegd – kon de hele training rijden nadat de Scuderia tussen de sessies door een turboprobleem had verholpen.