Valtteri Bottas heeft ook de derde vrije training op het Shanghai International Circuit als snelste afgesloten. De sessie zat er voortijdig op na een harde crash van Toro Rosso’s Alexander Albon.

Albon verloor controle over zijn Toro Rosso toen hij bij het opkomen van het rechte stuk naast de baan zat en zijn auto op het vuil verloor. De Toro Rosso gleed heen en weer en vervolgens met hoge snelheid de banden in. De onder Thaise vlag rijdende geboren Brit liet, na een ‘sorry jongens’  aan het team, over de radio weten gelukkig wel oké te zijn, in tegenstelling tot zijn flink beschadigde auto.

Albon crashte met iets meer dan een handvol minuten te gaan op de klok, maar de sessie werd afgevlagd. Bottas stond op dat moment al bovenaan de tijdenlijst, nadat hij een 1:32.820 had gereden, ruim drie tienden dan Ferrari’s Sebastian Vettel, die een wat rommelige laatste vliegende ronde reed. Charles Leclerc (ook Ferrari) was derde. Bottas was ook vrijdag in VT2 al het snelst.

Lees ook: VT2: Bottas nipt sneller dan Vettel, problemen voor Leclerc

Op de vierde plek vinden we Lewis Hamilton terug. De Mercedes-coureur had ogenschijnlijk moeite grip te vinden. Zijn tijd, op acht tienden van Bottas, is niet representatief: na een verpest eerste rondje tijdens zijn kwalificatiesimulatie, reed hij zijn 1:33.689 in zijn tweede rondje op hetzelfde setje softs.

Achter deze top vier was Renaults Nico Hülkenberg vijfde, voor Alfa Romeo’s Kimi Räikkönen en vervolgens Max Verstappen. De Nederlander zette wat eerder in de sessie, zo net na het eerste halfuur, een tijd neer op softs, maar kwam door Albons crash niet tot een tweede poging.

Lees ook: Verstappen ‘happy’ na vrijdagtrainingen: ‘We zitten er dichter op’

De kwalificatie is om 08:00 uur Nederlandse tijd.