Geen Mercedes-coureur in de topdrie van de derde vrije training. Sebastian Vettel zet de snelste tijd neer, voor Verstappen en Räikkönen.

De laatste vrije training van 2016 is een belangrijke voor Toro Rosso, dat op vrijdag nauwelijks heeft kunnen rijden. Maar ook in deze sessie is het eerste incident er eentje waarbij het Italiaanse team betrokken is. Carlos Sainz gaat achterstevoren en rijdt nog een rondje voorat hij de pit binnengaat, om er pas zes minuten voor het einde weer uit te komen. Ook Kvyat rijdt opnieuw weinig ronden en beide Toro Rosso’s staan opnieuw aan de onderkant van de tijdenlijst.

Max Verstappen nestelt zich na tien minuten op de eerste plek met 1:42.461. Vijf minuten later verbetert Hamilton de tijd van de Red Bull-coureur. Daarna is het de beurt aan de Ferrari-coureurs, voordat heel even Rosberg en daarna Hamilton opnieuw de lijst aanvoert. Even over de helft van de training neemt Vettel met 1:40.775 het heft in handen en geeft dat ook niet meer uit handen.

Verstappen zakt steeds meer naar beneden, tot hij vlak voor het einde van de sessie tiende staat. Dat is het moment om nog een keer een kwalificatiesimulatie te doen en die brengt hem tot 1:40.912, vlak achter de snelste tijd van Vettel. Räikkönen is derde, ook nog net onder de 1:41 met 1:40.999. Hamilton en Rosberg volgen op drie en vier tienden van Vettel. De Mercedes-coureurs hebben zich niet gefocust op een snelle ronde in het tweede deel van de training.

Daniel Ricciardo blijft een beetje achter, hij staat weliswaar zesde, maar op meer dan een seconde van Vettel, en net voor de Force India’s, met Pérez twee tienden sneller dan Hülkenberg.