Lewis Hamilton heeft voor de derde training op rij de snelste tijd genoteerd in Bakoe. Hij is een kwart tel sneller dan zijn teamgenoot Nico Rosberg en een volle seconde dan de rest van het veld, aangevoerd door Nico Hülkenberg. 

Met nog een paar kleine aanpassingen aan de kerbstones en de ingang van de pitstraat, gaan de voorbereidingen op de Grand Prix van Europa in Bakoe verder met de derde vrije training. Al snel doemt echter weer een ander probleem op. Een deel van het rooster over een kabelgoot in de pitstraat laat los en boort zich in de sidepod van de Williams van Valtteri Bottas. Een provisorische oplossing, een marshal zet een pionnetje voor het gat in de weg, voorkomt dat de training moet worden stilgelegd. Voor Bottas zit de training er wel op.

Na een moeizame vrijdag gaat het beter bij Red Bull. Daniel Ricciardo rijdt de snelste tijd in de beginfase en Max Verstappen sluit achter zijn teamgenoot aan. Ze gaan gelijk op met de Mercedes-aangedreven Force India’s die op de eerste trainingsdag al erg sterk waren. De fabrieks-Mercedessen moeten dan nog in actie komen.

Hoogste topsnelheid
Eenmaal op gang neemt Nico Rosberg direct het heft in handen. Hij slaat een gat van een seconde ten opzichte van Ricciardo. En verbetert zijn tijd later nog eens met een paar tienden, waarmee hij ook Lewis Hamilton, die een paar spannende momentjes meemaakt, achter zich houdt. Met 353,5 kilometer per uur zet Nico Rosberg ook de hoogste topsnelheid op zijn naam.

Kimi Räikkönen meldt dat hij geen vermogen vermogen heeft bij de acceleratie uit de bochten. Het team vraagt hem rustig terug te rijden naar de pits, maar de Fin merkt op dat hij ook weer niet te langzaam kan rijden vanwege de hoge snelheden van de andere coureurs op het circuit. Sebastian Vettel beschikt wel over het volledige vermogen van zijn Ferrari en noteert de derde tijd, op een kwart tel van Rosberg.

Verstappen is inmiddels teruggezakt naar de tiende plaats, doordat niet alleen de Force India’s maar ook Jenson Button, Felipe Massa en Daniil Kvyat zich tussen de Red Bulls hebben genesteld. Massa, die op vrijdag moeite had het circuit te doorgronden, voelt zich meer op zijn gemak in de auto en schuift zelfs op naar de vierde plaats.

Wanneer iedereen in het laatste deel van de sessie de superzachte banden laat monteren, blijven de Red Bulls nog boven de tijd van de Mercedessen op de hardere banden, maar klimmen ze wel op naar de derde en vijfde plaats. Verstappen wordt weer terug gewezen door Nico Hülkenberg en Sergio Pérez. Hülkenberg rukt zelfs op naar de tweede positie. Op de supersofts herstelt Rosberg de marge ten opzichte van de rest tot bijna een seconde. Hamilton rijdt in de slotfase nog een kwart seconde sneller dan zijn teamgenoot. Een klapper van Pérez, op dezelfde plek als Ricciardo gisteren, brengt de training ten einde.