Felipe Massa heeft de snelste tijd gereden in de derde vrije training voor de Grand Prix van Italië. Slechts zeven coureurs reden een tijd in de door regen ingekorte sessie.

De eerste drie kwartier mochten de coureurs van de wedstrijdleiding niet de baan op. Vooral op start/finish en het lange rechte stuk voor de Parabolica waren de regenplassen diep. Vanwege de lage rijhoogte van Formule 1-auto’s ligt dan het gevaar van aquaplaning op de loer.

De safety car ging twee keer de baan op om te controleren of de omstandigheden waren verbeterd. De eerste keer tevergeefs, maar de tweede keer was het asfalt blijkbaar voldoende opgedroogd. Zestien minuten voor het einde van de training werd het circuit alsnog vrijgegeven.

‘Heel erg glad’
In dat kwartier probeerden alle coureurs voorzichtig uit hoe de piste aanvoelde. De meesten vonden het na één of twee ronden welletjes. Onder hen Max Verstappen, die over de boordradio meldde dat het “heel erg glad” was.

Massa was met een 1:40,660 de snelste van de coureurs die zich wel aan een getimede ronde waagden. De Williams-coureur was twee tienden van een seconde sneller dan teamgenoot Lance Stroll. Nico Hülkenberg was derde, voor Carlos Sainz, Jolyon Palmer, Marcus Ericsson en Daniil Kvyat.

Voor de kwalificatie, die vanmiddag om twee uur begint, wordt in principe geen regen verwacht.