Zoals te verwachten was, domineren de Mercedes-coureurs op het circuit Gilles Villeneuve. Maar ditmaal is het geen een-twee voor de Mercedes-renstal. Felipe Massa eist de tweede tijd op en is vastberaden dat in de kwalificatie nogmaals te doen.

De zon schijnt en met een heldere lucht, zijn de omstandigheden tijdens de laatste vrije training ideaal. Regende het gisteren nog licht, vandaag is er een geen wolkje aan de lucht. Het eerste deel van de sessie wordt door de coureurs gebruikt om op de harde compound te rijden. Het tweede deel van de training is op de supersofts ter voorbereiding op de kwalificatie.

Kevin Magnussen is opnieuw de eerste om een tijd te zetten. En duikt er twee ronden later twee seconden onder: 1:18.325. Na een kwartier wordt de sessie stil gelegd nadat Esteban Gutiérrez na een spin zijn Sauber in bocht 4 in de muur plant. Na een kleine onderbreking wordt de training vervolgt en zetten achtereenvolgens Perez, Räikkönen, Alonso en Hamilton (1:16.760) de snelste tijd neer.

De poging van Max Chilton om een tijd neer te zetten, strand aan het eind van de pitstraat. Zijn auto is afgeslagen en wordt zodoende terug geduwd naar de pits. Marussia krijgt de auto wel weer aan de praat met een negentiende tijd tot gevolg.

Alonso heeft halverwege de sessie even een momentje op dezelfde plek waar Gutiérrez de muur in knalde, maar weet zijn Ferrari onder controle te houden. Hamilton scherpt zijn tijd aan, maar ziet even later teamgenoot Rosberg er onder duiken met een 1:16.128.

Magnussen spint in het gras bij bocht twee, maar kan zonder problemen zijn weg vervolgen, waarna Hamilton de beste tijd aanscherpt tot 1:15.610. Achter de twee Mercedes-coureurs staat Massa, inderdaad in een door Mercedes aangedreven Williams. Maar niet voor lang. Räikkönen is de eerste om op de supersofts een ronde te klokken wat hem doet stijgen naar de derde plaats.

Ericsson en Perez zorgen korte voor wat gele vlaggen. Hun spins zien er spectaculair uit, maar blijven zonder gevolg. Alonso schiet recht door het gras in een poging uit de muur te blijven. Kobayashi ziet zich genoodzaakt zijn auto in bocht 10 stil te zetten. Hij doet dat in opdracht van het team dat een probleem heeft ontdekt.

Met nog drie minuten op de klok zet Massa orde op zaken. Hij splitst de twee Mercedes-coureurs op door de tweede plek op te eisen. Hamilton is het snelst met 1:15.610. De Ferrari-coureurs zien we terug op de vierde (Alonso) en zesde (Raikkonen) stek, terwijl Ricciardo de vijfte tijd noteert. Teamgenoot Vettel moet genoegen nemen met de tiende plaats. Met een twaalfde (Magnussen) en zestiende (Button) tijd stellen de McLaren-coureurs teleur.Teambaas Boullier had immers hoge verwachtingen van de race in Canada.