Sebastian Vettel heeft de snelste tijd genoteerd in de derde vrije training voor de Grand Prix van Italië. Hij is net iets sneller dan Lewis Hamilton en Kimi Räikkönen. Max Verstappen is vijfde op bijna een seconde.

Marcus Ericsson rijdt als eerste de baan op. De Zweed heeft zijn harde klapper van gistermiddag goed doorstaan en heeft van de doktoren groen licht gekregen om het weekend te vervolgen. Zijn Sauber is ook weer helemaal opgeknapt. Het team moest daarvoor wel de ‘avondklok’ verbreken – monteurs mogen op beperkte tijden aan de auto’s werken – maar Sauber had nog recht op een ontheffing, dus dat heeft geen verdere gevolgen.

De McLarens gaan ook vroeg op pad. Na een dramatische vrijdag heeft de Britse renstal wat goed te maken, maar zowel Stoffel Vandoorne als Fernando Alonso heeft moeite de auto op het juiste pad te houden. De engineer van Alonso wijt het aan een stuk asfalt bij het aanremmen voor de eerste chicane dat nog nat is na de regenbuien van ’s ochtends vroeg. Vandoorne stelt daarom voor te wachten tot betere baancondities alvorens het voorbereidingsprogramma te hervatten.

De activiteit op de baan is beperkt in het eerste halfuur, maar de Ferrari-coureurs laten hun fans niet in de steek. Kimi Räikkönen is de snelste van de twee, Sebastian Vettel geeft zes tienden toe op zijn teamgenoot, onder meer na een remfout die de nodige vibraties veroorzaakt. Lewis Hamilton gaat nog zevenduizendsten sneller rond dan Räikkönen. Max Verstappen weet zich knap tussen de Ferrari’s te nestelen, terwijl hij nog op softs rijdt en zijn rivalen op supersofts.

In de tweede helft van de sessie is er meer bedrijvigheid. En dat leidt tot de nodige verhitte boordradiomeldingen over collega’s die in de weg rijden. Vettel heeft daar geen last van en rijdt de snelste tijd. Hij duikt nog eens halve seconde onder zijn eigen beste ronde, ondanks een iets te wijde lijn in de Parabolica, maar Räikkönen kan aardig in de buurt blijven. Hamilton doet opnieuw zijn best om de tijd van Räikkönen te evenaren, maar is nu zes duizendsten sneller. In zijn volgende snelle ronde verbetert Hamilton zich, maar blijft net achter Vettel steken.

Valtteri Bottas kan het tempo van zijn teamgenoot en de Ferrari’s niet bijhouden en eindigt als vierde op zes tienden van Vettel. Hij is nog wel een kwart tel sneller dan Verstappen, die weinig tegenstand heeft. Kevin Magnussen is zesde op anderhalve seconde van Vettel, terwijl Daniel Ricciardo niet verder komt dan de achtste plaats.