Voor het eerst dit weekend is Sebastian Vettel de snelste, maar de verschillen zijn miniem en Alonso en Hamilton volgen hem op de voet.

Vettel voert aanvankelijk de tijdenlijst aan, met Hamilton op slechts 0,001 seconde daarachter. Als de twee tegelijkertijd zouden vertrekken zou er bij de finish optisch geen verschil tussen de twee te zien zijn geweest…

Tegen het eind van de training komen zoals verwacht de supersofts uit de bandenwarmers tevoorschijn. Die bandenwarmers hebben trouwens een wat minder prominente rol dan gisteren, want het zonnetje schijnt in Montreal en de baantemperatuur is met 32 graden ruim tien graden hoger dan gisteren.

Fernando Alonso en Felipe Massa hebben een belangrijke opdracht, want ze testen het nieuwe uitlaatsysteem dat vandaag voor het eerst op  de Ferrari F2012. Voorlopig lijkt het goed te werken, want met nog een kwartier op de klok verbetert Alonso de beste tijd naar 1:14,448. Vettel schraapt daar even later 0,006 seconden vanaf en neemt daarmee de eerste plaats weer over.

Voor Nico Rosberg zit de sessie er snel op. De Duitser maakt een proefstart aan het eind van de pitstraat, meldt over de boordradio dat zijn koppeling slipt en parkeert zijn Mercedes een paar bochten verderop langs de baan. Hopelijk voor de Duitser is het niet de olie uit zijn versnellingsbak die de slippende koppeling veroorzaakt, want dat zou behalve een langdurige reparatie ook wel eens een gridstraf wegens een versnellingsbakwissel kunnen betekenen.

Bij Jean-Eric Vergne is de schade beter zichtbaar, nadat de Fransman in de eerste bocht rechtdoorschuift en de bandenstapels toucheert. Kapotte vleugel en misschien een kromme draagarm, maar het vervelendst is dat de debutant door zijn fout blijft steken op maar drie rondjes. En dat terwijl Vergne het circuit gisteren nog omschreef als ‘knap lastig’ en dus alle ervaring goed kan gebruiken.

Dan nog even naar Williams, waar de nieuwe achtervleugel tot nu toe geen wonderen heeft opgeleverd. Het team lijkt het onderdeel nu wat beter onder de knie te hebben, want Pastor Maldonado zet de vijfde tijd neer. Teamgenoot Bruno Senna gebruikt de training vooral om wat zelfvertrouwen te herwinnen na zijn ongeluk van gisteren en rijdt naar de veertiende tijd.

Veelbelovend is dat de eerste vijftien coureurs binnen een seconde van elkaar zitten. Daniel Ricciardo is de eerste die over de eensecondegrens gaat. Hij is 1,065 seconden langzamer dan Vettel en staat daarmee zestiende….

Klik hier voor de volledige uitslag: