*

VT3: Vettel meldt zich aan het front in Bakoe, Verstappen vierde

Daan de Geus

Daan de Geus

28 april 2018 13:14

VT3: Vettel meldt zich aan het front in Bakoe, Verstappen vierde
Sutton Images

Nadat hij op vrijdag niet tot indrukwekkende rondetijden kwam, heeft Sebastian Vettel de laatste vrije training in Azerbeidzjan als snelste afgesloten. Max Verstappen eindigde op P4.

Verstappen reed zijn snelste ronde na een korte onderbreking voor een rode vlag, nodig nadat Williams-coureur Sergej Sirotkin zo’n tien minuten voor het eind de muur raakte bij bocht drie. De coureurs van Ferrari en Mercedes waren toen al bezig (geweest) met kwalificatiesimulaties, maar Red Bull had Verstappen en teamgenoot Daniel Ricciardo langer binnen gelaten.

Verstappen eindigde VT3 als vierde.

Toen de sessie weer werd vrijgegeven met nog drie minuten op de klok, ging Verstappen snel aan McLarens Fernando Alonso – die als eerste de pits uit was gereden – voorbij, om zo met vrij baan nog eens aan te zetten. Verstappen verbeterde zijn eigen rondetijd nog wel en sprong van P7 naar P4. Met zijn 1:43.519 zat hij 0.428 seconde achter snelste man Vettel.

Tussen Vettel en Verstappen stonden Mercedes-coureur Lewis Hamilton en Vettels Ferrari-teamgenoot Kimi Räikkönen. Hamilton was in het begin van de sessie duidelijk op zoek naar grip en het juiste ritme, en kreeg uitgebreide uitleg van Mercedes over hoe hij het beter kon doen in bijvoorbeeld bocht zestien, waarin teamgenoot Valtteri Bottas (vijfde), sneller was. Hamilton gaf uiteindelijk ruim drie tienden prijs op Vettel.

Veel coureurs hadden moeite met het vinden van de grip op het glibberige stratencircuit, waarbij stevige windvlagen voor extra problemen zorgden. Behalve de crash van Sirotkin en een spin zonder verdere schade van Romain Grosjean, bleef het voor de rest echter bij enkele excursies buiten de baan en vervolgens voorzichtig weer invoegen.

Gerelateerd