Voormalig Formule 1-coureur Mark Webber vindt dat de kwaliteit van een deel van het huidige startveld in de koningsklasse te wensen overlaat. Sommige rijders houden er volgens de Australiër maar een slappe instelling op na.

Vooraan de grid is het niveau prima, zegt Webber tegen de BBC, maar achteraan is het een ander verhaal. “Buiten de top tien zijn er veel pay drivers en dat is niet goed. We moeten meer coureurs hebben van het hoogste kaliber. Echte topcoureurs zijn nu maar dun gezaaid.”

Vooral de houding waarmee pay drivers in de sport actief zijn, stoort de 39-jarige Australiër. “De betalende coureurs komen gewoon even uitkiezen voor welk team ze willen rijden en of ze er willen blijven”, vertelt Webber aan Sky Sports.

“Neem nou zo’n Pastor Maldonado”, vervolgt de negenvoudig racewinnaar. “Ik heb nog niet besloten waar ik heen wil, zegt ‘ie. Welke sport werkt er nou zo? Als je niet presteert is het wegwezen geblazen, vriend. Maar we gebruiken Pastor nu als voorbeeld, terwijl er wel meer zijn die niet in de Formule 1 thuishoren.”

Hongerig

Webber, die tussen 2002 en 2013 215 Grands Prix reed en nu uitkomt in het World Endurance Championship, pleit voor meer passie en inzet. “Ze moeten de sport benaderen met enthousiasme en professionaliteit”, vindt hij. “En niet gewoon even hun trucje komen doen. Je wilt de beste coureurs zien, die hongerig, gedreven en professioneel zijn en weten hoe bijzonder hun baan is.”

Tegelijk beseft Webber dat pay drivers – wellicht met minder talent dan de echte toppers – van alle tijden zijn. “Toen ik debuteerde, en zelfs in de jaren negentig en in 2010, waren ze er ook”, geeft de voormalig Red Bull-coureur toe. “Maar toen was de kwaliteit beter, omdat je meer kans had om de Formule 1 op talent te bereiken, en niet omdat één of andere regering je financieel ondersteunde.”