Is het paniekvoetbal? Een Italiaanse gatto in het nauw? Of wordt de Grand Prix van Barcelona echt het moment dat Ferrari de ommekeer inzet. “We nemen een nieuwe motor mee”, was de boodschap gisteren van Mattia Binotto. “En die komt een maand eerder dan gepland”, klonk het stoer. Ferrari moet iets forceren om de achterstand van 74 punten op Mercedes kleiner te maken. Anders wordt het nog een lang en grijs-zilveren seizoen. O ja, kan iemand Sebastian Vettel zijn gif teruggeven?

De locatie voor de updates is een logische, net als ieder ander team (zelfs Williams) neemt Ferrari nieuwe onderdelen mee naar Barcelona. Het circuit waar het seizoen 2019 nog hoopvol begon met de veelbelovende wintertest. De jacht op Mercedes was geopend, de Duitsers zelf vonden ook dat Ferrari een betere auto had.

Lees ook: Weblog: Arrivabene veranderde Ferrari van raceteam in groep bange mensen

Het verloop van de eerste vier wedstrijden is bekend: Ferrari werd in Australië afgeschminkt, in Bahrein was het sneller maar verloor het op betrouwbaarheid, het snelheidsvoordeel was verdwenen in China (ongelukkige strategiekeuzes hielpen ook niet) en in Bakoe worstelde Ferrari met de bandentemperatuur. Iets waar Mercedes al een antwoord op lijkt te hebben gevonden, constateerde onze huiscolumnist Ho-Pin Tung al. Verondersteld kopman Sebastian Vettel gaf het deze week nog toe in een groot interview met de Duitse krant Der SpiegelNormaal gesproken krijg ik de softband waar ik de race net als iedereen mee begon, binnen twee ronden op temperatuur. Het lukte gewoon niet en ik verloor 7 seconden op Mercedes in 11 rondjes.”

‘Ik geef niks om mijn legacy’
Over Vettel gesproken, is de man het heilige vuur kwijt? Het is nog redelijk vroeg in het seizoen en het zijn natuurlijk momentopnamen. Maar ik vind Vettel tam ogen, in tegenstelling tot het begin van vorig seizoen. Hij oogt niet als een viervoudig wereldkampioen die zijn aartsvijand Hamilton wil opvreten voor zijn vijfde titel. Waar is de honger, de bravoure? “Ik geef niks om mijn legacy“, vertelde hij Sky Sports. “Ik hoef niet zo nodig herinnerd te worden, het is goed om verder te gaan. Ik houd van traditie maar sta niet graag stil in een tijdperk. We moeten verder.” Goed, Vettel staat dan niet bekend als liefhebber van mindgames en steekjes onder water. De Duitser is een intelligente jongen, beleefd en vaak ook ontzettend grappig.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Vettel kon in Australië ook Max Verstappen niet achter zich houden. Foto: Motorsport Images

Lees ook: Belofte Binotto: ‘Nieuwe power unit Ferrari levert meer vermogen in Barcelona’

Maar als Ferrari-fan, hunkerend naar een titel, zijn dit de teksten die je wilt horen en lezen? Of uit hetzelfde Der Spiegel-interview: “Als het moment van victorie niet aan mij toebehoort, om wat voor reden dan ook, dan is het voor iemand anders. Dat moet gerespecteerd worden. We besteden veel tijd aan klaagzangen en te weinig tijd aan het geven van complimenten.” Daar mist toch gif, waar is de grinta? Of is het de houding van iemand die weet dat hij niet meer gaat winnen?

Hoelang blijft Leclerc nog verstandig?
Ondertussen staat teamgenoot Charles Leclerc te trappelen. Over correct gesproken, de Monegask wordt bewierookt om zijn geduld en verstandige woorden bij tegenspoed. Maar hij kreeg dit jaar al drie keer stalorders die in zijn nadeel waren. Tijdens de race in China moest hij wijken voor Vettel, een keuze waardoor beide coureurs uiteindelijk met lege handen kwamen te staan.

Foto: Motorsport Images

Lees ook: ‘Keuze voor Binotto en Leclerc was de juiste voor Ferrari’

“Het is voor elke coureur frustrerend als hem verteld wordt dat hij iemand anders voorbij moet laten gaan”, zei de verstandige versie van Leclerc voor de bühne. “Maar aan de andere kant begrijp ik het ook wel een beetje. Sebastian zit in zijn vijfde jaar bij dit team en heeft vier wereldtitels achter zijn naam staan, terwijl ik pas bezig ben aan mijn tweede jaar in de Formule 1.” Achter de schermen heeft Leclerc heeft al met de vuist op tafel geslagen dat dit niet veel langer zo door kan gaan. “Als ik blijf doen wat ik aan het doen ben en mezelf steeds verbeter, zullen de verhoudingen hopelijk snel veranderen.”

De druk staat er vol op bij Ferrari dit weekend, de snelheid moet hervonden worden. Als de twee Mercedessen na al het updategeweld weer aan de horizon verdwijnen, is het perspectief voor dit seizoen niet heel positief. Winst is het enige dat telt. En een overwinning voor Vettel komt Binotto misschien nog wel het beste uit.