Het fatale ongeval van Anthoine Hubert in de Formule 2 laat zien hoe kwetsbaar coureurs nog altijd zijn. In alle tragedie was de verbroedering tussen de coureurs een kleine positieve kant. Hopelijk zorgt het ook voor meer bewustwording over het gevaar in de autosport.

Hoe groot het Red Bull Energy Station ook is (zelfs de kleinere variant, die in België staat omdat de grote al naar Italië is verscheept), een toereikende ruimte voor mediasessies ontbreekt. Waar bij teams als Mercedes, Ferrari en McLaren een soort theateropstelling wordt gecreëerd en er een microfoon rondgaat om journalisten vragen te laten stellen, verzamelt bij Red Bull iedereen zich om een te kleine tafel en moet je de oren spitsen om antwoorden op te vangen.

Na afloop van de kwalificatie vinden de sessies zelfs plaats op het dakterras. Met collega’s hebben we het erover dat het weleens een kabaal kan worden, aangezien de Formule 2-race op het punt van beginnen staat. Het wordt echter oorverdovend stil. Terwijl ik luister naar Albons ervaringen in zijn eerste weekend voor Red Bull, hou ik met een schuin oog het scherm achter hem in de gaten om de verrichtingen van Nyck de Vries te volgen.

Lees ook: Met die ene klap valt de hele paddock stil: ‘Anthoine was eigenlijk veel te aardig om coureur te zijn’

Een zware crash schrikt ons allemaal op. De mediasessie wordt direct beëindigd en dat hetzelfde geldt voor de race doet het ergste vermoeden. We blijven hopen op een positief bericht, maar onze vrees wordt bewaarheid: Anthoine Hubert overleeft het ongeluk niet. Het doet bikkelhard beseffen dat, ondanks alle inspanningen om de veiligheid te vergroten, autosport nog altijd levensgevaarlijk is. En hoe betrekkelijk onze ongemakken zijn.

Het toont ook aan hoe ongepast het is om te juichen als een coureur van de baan schiet. Iedereen mag zijn favoriete coureur hebben en een ander minder aansprekend vinden, maar het zijn allemaal dappere strijders die respect verdienen.

Lees ook: Hamilton hekelt juichende fans bij crash: ‘Besef dat racen serieus gevaarlijk is’