Charles Leclerc is dé verrassing van het seizoen. Zowel op als naast de baan doet hij van zich spreken, waardoor veel mensen hem de transfer naar Ferrari gunnen. Ik ook hoor. Maar volgend seizoen nog niet. Lees mijn pleidooi om Kimi Räikkönen bij Ferrari te houden.

1. Kimi is in vorm en hartstikke gedreven. Je merkt dat hij tot het gaatje gaat. Goed: hij gaat nog wel eens over de limiet, maar dat geeft alleen maar aan dat het wat hem betreft nog steeds menens is.

2. Hij staat derde in het kampioenschap en heeft dit jaar al 8 podiums gescoord. De twee keer dat hij geen punten scoorde was dat bovendien buiten zijn schuld. In Bahrein was er dat pitstopincident, terwijl hij in Spanje moest opgeven met een kapotte motor. De overwinning hangt in de lucht, maar die zal er dit jaar waarschijnlijk niet meer komen omdat hij in dienst van het team (lees: Sebastian Vettel) moet rijden.

Lachen met Kimi. Acteur Hugh Grant vindt de Fin ook grappig. Bron: Instagram

3. Hij heeft de beste oneliners. Wie ligt er niet in een deuk wanneer Räikkönen over de boordradio te horen is? Sommige van zijn uitspraken zijn inmiddels klassiekers geworden, zoals: ‘Leave me alone. I know what I’m doing’. Hilarisch! Het mooie is echter dat Räikkönen gewoon zichzelf is. Net als in Duitsland toen het team hem heel omzichtig vroeg Vettel voorbij te laten, vroeg hij gewoon om duidelijkheid. “What do you want me to do? Do you want me to let him go? Just tell me!”

4. Hij is altijd eerlijk. Herinneren jullie de Braziliaanse Grand Prix in 2006 nog? Het was Kimi’s laatste race voor McLaren en bovendien de laatste race van Michael Schumacher voor de Duitser met pensioen ging. Speciaal voor die gelegenheid was voetballegende Pelé uitgenodigd. Hij gaf een speech en iedereen was van de partij. Behalve Kimi Räikkönen. Waar hij was? “Ik was aan het poepen”, aldus de Fin.

5. Omdat we dit jaar een heel andere kant van Kimi zien. Dankzij zijn Instagram-account (@kimimatiasraikkonen) zie je wat een leuke gast hij is. Wist je bijvoorbeeld dat hij van klussen houdt?

https://www.instagram.com/p/Bh3zz_0BMzy/?taken-by=kimimatiasraikkonen

6. Ik maakte net als Räikkönen in 2001 mijn Formule 1-debuut. Hij was de eerste die ik tijdens de wintertest in Barcelona interviewde. Het was ook voor hem één van de eerste interviews als F1-coureur. En dat schept een band. (Ongetwijfeld iets meer voor mij, dan voor hem – maar toch 😉). De interviews die daarop volgden waren stuk voor stuk onderhoudend. Kimi is niet saai, je moet gewoon de juiste vragen stellen. Ik zal dan ook nooit die anekdote van hem vergeten waarin hij me smakelijk vertelde over hoe hij het gebrek aan een duikplank bij zijn zwembad compenseerde door gewoon uit het raam van de eerste verdieping te springen…

7. Charles Leclerc is inderdaad een groot talent en bovendien afkomstig uit de Ferrari-opleiding. Natuurlijk is een transfer naar de Scuderia dan het gedroomde einddoel. Maar is het slim om dat al na een jaar te doen? Formule 1 is een keiharde wereld. Er valt nog heel wat te leren voor de Monegask, en is het niet verstandiger dat te doen in de relatieve luwte bij Sauber ten opzichte van Ferrari, waar alles wat je doet onder een vergrootglas ligt?

8. Gewoon omdat het kan.