Mick Schumacher, inderdaad zoon van, moet er haast wel rode wangen van hebben gekregen: de Duitse tiener werd de afgelopen dagen na zijn titel in de Formule 3 door de internationale racegemeenschap bedolven onder lof. Of heeft dat vooral met zijn beroemde achternaam te maken?

‘Mick is een kopie van Michael’. Was getekend: Gerhard Berger, Oostenrijker, topman van de DTM (waar de Formule 3 in het voorprogramma zit) en voormalig Formule 1-piloot. Mercedes-teambaas Toto Wolff liet zich ook al in superlatieven over de 19-jarige coureur uit. Volgens hem is hij ‘net zo goed als zijn vader.’ Toe maar. Ferrari’s opperhoofd Maurizio Arrivabene zei eerder al dat ‘de deur voor de familie Schumacher in Maranello altijd open staat’.

Mick Schumacher viert zijn titel met moeder Corinna.

Is die jongen nu echt zo goed?, vraag ik me in alle eerlijkheid af. Is Schumacher junior net als Max Verstappen en (wellicht) Charles Leclerc een coureur uit de buitencategorie? Zou best kunnen. Berger heeft er kijk op, lijkt me. Red Bulls talentenscout Helmut Marko is daarentegen iets gereserveerder. Die vindt dat Schumacher eerst maar eens iets meer moet laten zien, voordat hij het predicaat talent op zijn voorhoofd plakt en hem goed genoeg acht voor de Formule 1.

Ik kan me Marko’s twijfel voorstellen. Op weg naar de Formule 3 presteerde Schumacher niets buitengewoons. Dit is zijn eerste titel, in al die jaren daarvoor viel hij nauwelijks op. Zijn ster straalde zelden. Ook niet in de karts.

In de tweede helft van dit jaar begon het ineens te draaien voor Schumacher.

In de eerste maanden van het inmiddels afgelopen seizoen, zijn tweede in de Formule 3, zorgde zijn achternaam voor meer opwinding dan zijn rijkunsten. Halverwege stond Schumacher tiende. Maar vanaf augustus begon het opeens te draaien: Schumacher won sindsdien met Prema (sinds mensenheugenis het beste team in de F3) tien races. Bijna niemand begreep er iets van, stond perplex. Waar kwam die vorm opeens vandaan?

Volgens Daniel Ticktum, Brits telg uit Red Bulls juniorteam en belangrijkste concurrent van Schumacher, zat er een naar luchtje aan de opmars. “Prema heeft iets gevonden”, concludeerde hij. Op social media beweerde Ticktum verder dat tegen iemand met zo’n achternaam niet te concurreren valt. “Ik voer een strijd die ik helaas nooit kan winnen, omdat ik geen Schumacher heet.”

Titelrivaal Ticktum (achtergrond) stond tijdens de laatste races in Schumachers schaduw.

Ticktum werd op de sociale mediakanalen weggehoond en verwijderde het bericht (al dan niet op verzoek van Red Bull) razendsnel. Maar hij zei wat vele anderen dachten: Schumacher wordt op het paard gezet, hier spelen andere (commerciële en marketing) belangen een rol. FIA-president Jean Todt (een huisvriend van de Schumachers) zal zijn netwerk ongetwijfeld gaan gebruiken om de tiener op termijn ergens aan boord te krijgen. Net als Formule 1’s topman Chase Carey smult hij van de gedachte dat Mick ooit in de voetsporen van zijn legendarische vader zal stappen. “Dat zou een geweldig verhaal zijn en ook heel speciaal”, aldus Carey. “Het zou de harten van veel fans sneller doen kloppen.”

In de Formule 1 is alleen talent al lang niet meer zaligmakend en doorslaggevend. Het zal mij niet verbazen als we Mick Schumacher er binnen drie jaar zien instappen. Maar of dat op basis van zijn stuurmanskunsten is, waag ik te betwijfelen.