Fernando Alonso begon en eindigde de Grand Prix van Amerika als zesde en rept over een lastige race. Zijn Ferrari-teamgenoot Kimi Räikkönen had ook een zware zondag, maar werd niet beloond met punten.

Alonso pakte bij de start een plekje door Daniel Ricciardo te verschalken, maar verloor die positie na de vroege safety car-periode ook weer aan de Australiër. “Hij vloog echt aan me voorbij, en ik zag hem daarna de rest van de race ook niet meer terug”, vertelt Alonso, voor wie het vanaf dat moment al duidelijk was dat P6 het hoogst haalbare zou zijn, aan de Spaanse pers.

Alonso raakte door de rest van de race heen echter nog geregeld in gevechten verwikkeld met andere coureurs, zoals Jenson Button, Kevin Magnussen en Sebastian Vettel, waarbij hij eerder in de race over het algemeen in het voordeel was. “Dat komt omdat ik door onze strategie in die fase telkens nieuwere banden had”, legt hij uit.

Aan het eind was het echter Vettel die zijn bolide van nieuw schoeisel had voorzien en de Duitser kwam nog tot een halve tel van Alonso bij het passeren van de finish. “Ik had toen juist versleten banden, waardoor ik veel last had van vibraties. Ik probeerde het rustig aan te doen, maar Vettel kwam met rasse schreden dichterbij, dus ik moest wel voluit gaan en ging al trillend de laatste ronde door. Ik kon de baan amper nog zien!”

Uiteindelijk neemt Alonso ook maar gewoon genoegen met de zesde plek. “Ik ben blij met de punten die ik voor het team heb gepakt, want het helpt ons om McLaren voor te blijven in de strijd om de vierde plek bij de constructeurs en dat levert weer geld op voor het team.”

Räikkönen
Teammakker Räikkönen kon niet op eenzelfde wijze zijn steentje bijdragen. “Dit was een slechte race, het ging nergens om”, zo windt de nummer dertien er geen doekjes om in gesprek met het Finse Turun Sanomat.

Het grootste probleem, zo stelt The Iceman, was de enorme slijtage van zijn voorbanden. “Met het eerste setje ging het nog wel, maar bij de setjes daarna waren ze telkens na een paar ronden helemaal op. Het maakte ook niet uit hoe ik reed. Enorm frustrerend dus.”

Zoals wel vaker had Räikkönen ook veel last van onderstuur. “Een bekend en erg frustrerend probleem. Ik kan het uiteraard niet in mijn eentje oplossen en het team kijkt er ook al maanden naar, maar we weten geen van allen hoe het veroorzaakt wordt en weten dus ook niet wat we moeten doen. Erg vervelend allemaal, maar we geven niet op”, belooft hij.