McLaren-coureur Jenson Button heeft volgens zijn teambaas Martin Whitmarsh pas bij McLaren kunnen laten zien hoe goed hij eigenlijk is: “Veel mensen hebben hem daarvoor onderschat.”

Hoewel Button in 2009 wereldkampioen werd voor Brawn GP, is er in de jaren daarvoor – en eigenlijk ook gedurende 2009 – toch wel vaak aan de Engelsman getwijfeld.

Button maakte in het jaar 2000 als twintigjarige debutant aanvankelijk weliswaar veel indruk bij het team van Williams, maar wist in de jaren daarna nooit écht door te breken en bovendien pas in 2006 voor het eerst een race te winnen.

Toegegeven, Renault was in 2001 en 2002 niet bepaald een hoogvlieger en BAR/Honda had de zaken alleen in 2004, 2005 en 2006 op orde – en in die drie seizoenen deed Button het dan ook goed – maar de twijfel over Buttons kwaliteiten hield door de zwakkere jaren die daar tussendoor kwamen aan tot (en met?) 2010.

De reden daarvoor is dat Button zijn titel van 2009 vooral te danken had aan hoe dominant zijn Brawn-bolide aan het begin van het seizoen was, hetgeen Button zes zeges in zeven races opleverde.

Naarmate de competiviteit van de bolide gedurende het jaar vervolgens afnam, kreeg Button het steeds moeilijker en moest hij punten bij elkaar schrapen om zijn kampioenschap veilig te stellen.

Eind 2009 toog Button vervolgens, als kersverse wereldkampioen, naar McLaren. “Veel mensen dachten dat hij een catastrofale vergissing maakte en dat zijn teamgenoot Lewis Hamilton hem zou afmaken”, herinnert Whitmarsh zich ten overstaan van Crash.net. “Jenson heeft het tegendeel inmiddels echter bewezen, want hij is fantastisch bezig.”

In zijn twee seizoenen bij McLaren heeft Button tot op dit moment vijf zeges gepakt en behaalde hij nog twaalf andere podiumklasseringen. In 2010 eindigde hij als vijfde in het WK, terwijl de nu 31-jarige coureur dit seizoen op koers ligt om vice-kampioen te worden.

“We zijn allemaal dan ook erg blij dat Jenson heeft besloten langer bij McLaren te blijven”, verwijst Whitmarsh naar de contractverlenging die de Button heeft getekend en hem naar verluidt tot en met 2014 bij het team zal houden. “Jenson heeft bij ons namelijk laten zien waartoe hij echt in staat is en het is geweldig om hem met Lewis te zien samenwerken en vechten tegelijk.”

Whitmarsh benadrukt tenslotte nog dat Button in zijn ogen nog altijd verkeerd wordt beoordeeld door buitenstaanders, maar dan waar het zijn drive in plaats van zijn talent betreft: “Jenson is een beleefde en hele relaxte jongen, hetgeen er volgens mij voor zorgt dat veel mensen zich in hem vergissen en niet zien hoe hongerig voor succes hij eigenlijk is.”

Button zelf heeft in gesprek met Autosport herhaald dat hij zich op zijn beurt zeer op zijn plek voelt bij McLaren en veel vertrouwen in het team heeft: “Ik pas goed bij McLaren, ben snel aan het team gewend geraakt en weet zeker dat ik tijdens al mijn jaren hier kan meedoen om de titel. De omstandigheden bij McLaren zijn voor mij dus ook bloody good.”