McLaren-teambaas Martin Whitmarsh heeft het na de Grand Prix van Singapore wederom voor zijn coureur Lewis Hamilton opgenomen. Hamiltons vader Anthony vindt ondertussen dat zijn zoon meer begeleiding moet krijgen.

Hamilton reed gisteren tijdens de race tegen Felipe Massa aan, terwijl hij in de kwalificatie ook al een aanvaring had gehad met de Braziliaanse Ferrari-coureur.

Dit waren echter niet de eerste incidenten waar Hamilton dit jaar bij betrokken was, en ook niet zijn eerste conflicten van het jaar met Massa, dus dat Hamilton behalve een drive-through penalty – zijn vijfde van het jaar – ook weer kritiek aan zijn adres kreeg, viel te verwachten.

Massa liet na de race al in duidelijke bewoordingen optekenen dat hij geen idee heeft van waar Hamilton dit seizoen mee bezig is: “Hij snapt het gewoon niet”, oordeelde hij. “Hamilton heeft me dit jaar al vaker in de problemen gebracht en is daar ook al eerder voor bestraft, maar hij leert er nooit iets van. Het lijkt wel of hij niet nadenkt.”

“Ik heb na de race nog geprobeerd om met hem te praten, maar hij luistert ook gewoon niet”, foeterde Massa verder. “Hij keek me niet eens aan en liep me straal voorbij.”

Volgens McLaren-teambaas Whitmarsh laat echter, zoals wel eerder dit jaar, weten dat hij nog altijd achter Hamilton en diens rijstijl staat: “Natuurlijk is niemand perfect en zowel het team als Lewis zijn deels schuldig aan wat hier gebeurd is, maar in de racerij loopt het soms gewoon anders dan je wil.”

“Wij moeten er als team voor zorgen dat dit soort dingen niet gebeuren en Lewis moet hier uiteraard wel beter van worden als coureur, maar hij heeft verder wel gewoon een sterke race gereden in Singapore. Ondanks dat hij van helemaal achteraan moest komen heeft hij zich namelijk toch nog terug naar voren gevochten.”

“Op een circuit als dat van Singapore is dat helemaal niet makkelijk en bovendien erg frustrerend, dus we moeten hem daar op zijn beurt ook gewoon het krediet voor geven dat hij verdient. Dat het Lewis is gelukt om zicht terug te vechten, laat immers zien dat hij goed met de tegenslag van eerder in de race is omgegaan en het hem verder geen parten heeft gespeeld.”

Whitmarshs positieve lezing ten spijt, gelooft Hamiltons vader Anthony juist dat zijn zoon er bij gebaat zou zijn als hij wat meer begeleiding zou krijgen. “Zijn management moet meer voor hem doen”, verklaart Anthony Hamilton tegenover de BBC.

Hamilton werd eerder gemanaged door zijn vader, maar heeft die samenwerking beging 2010 opgezegd. Hoewel Hamilton en zijn vader wel goed en zonder problemen met elkaar overweg kunnen, worden de belangen van de coureur tegenwoordig behartigd door XIX Entertainment.

“Ik wil er verder niet teveel over zeggen, maar elke andere coureur die een manager of zaakwaarnemer heeft, had die in Singapore bij zich. Alleen Lewis liep in zijn eentje rond”, vervolgt Anthony Hamilton, die tegenwoordig actief is als manager van Paul di Resta.

“Formule 1-coureurs hebben een manager nodig die persoonlijk bij ze betrokken is en ze helpt om met de druk om te gaan. Als je een coureur vertegenwoordigt, moet je er altijd bij zijn en altijd voor hem zijn. Zo werkt het nu eenmaal in dit beroep.”

Wat het ongeval met Massa betreft, zo benadrukt Anthony Hamilton echter, moet er ook niet overdreven worden: “Het was een oprechte vergissing. Van opzet of wat dan ook was totaal geen sprake. Laten we dit dan ook gewoon rationeel bekijken.”

“Lewis was gewoon hard aan het pushen en werd er ook door verrast. Zijn remmen blokkeerden tijdens het insturen en daardoor raakte hij de auto van Massa. Dat hij daar vervolgens ook nog een drive-through voor krijgt, is dan jammer, maar ook wel weer typisch.”