Martin Whitmarsh, teambaas van McLaren en voorzitter van constructeursorganisatie FOTA, hoopt dat de teams zich samen sterk blijven maken, ook al hebben Red Bull, Ferrari en Sauber FOTA verlaten.

 

In 2010 waren alle twaalf de renstallen nog lid van de Formula One Teams Association, maar begin vorig jaar trok HRT zich terug omdat het vond dat de organisatie alleen de belangen van de grote teams dient. Twee van die grote teams, Red Bull en Ferrari, gaven na afloop van seizoen 2011 echter aan de FOTA eveneens te verlaten, waarop het team van Sauber volgde.

 

Ferrari en Red Bull besloten de koepelorganisatie om uiteenlopende redenen vaarwel te zeggen: ’teveel onenigheid, verkeerde prioriteiten en te weinig daadkracht’, zo oordeelde Ferrari. ‘Een verkeerde kijk op kostenbesparing’, citeerde Red Bull als reden.

 

De opzegtermijn van beide renstallen bedroeg twee maanden en zit er inmiddels dus op, of in elk geval bijna op. Hetzelfde geldt voor Sauber, een trouwe partner van Ferrari. Als gevolg heeft de FOTA nu dus nog maar acht leden, waarvan gezegd moet worden dat er over het lidmaatschap van Red Bulls ‘B-Team’ Toro Rosso ook vraagtekens bestaan.

 

Ondanks het verzwakken van de belangengroep van constructeurs, spreekt Whitmarsh tegenover Motorsport-Total uit dat hij hoopt dat de teams met elkaar kunnen blijven samenwerken: “Het belangrijkste is dat de teams allemaal inzien dat de sport centraal staat en dat we daarom moeten samenwerken.”

 

“Of dat onder de vlag van de FOTA is of niet, maakt me niet uit. De teams moeten de hoofden gewoon bij elkaar steken en gezamelijk oplossingen vinden voor de issues die binnen de sport spelen”, verwijst hij naar zaken als de kostenbesparing, het testverbod en het eind 2012 aflopende Concorde Verdrag dat verlengd moet worden.

 

“Ik hoop dat dit nog steeds mogelijk is”, vervolgt de Engelsman. “De Formule 1 is namelijk een erg naar binnen gekeerde wereld en daardoor worden er soms beslissingen gemaakt die niet bepaald goed uitpakken. Onze sport kan echt nog veel beter en groter gemaakt worden.”