McLaren-teambaas Martin Whitmarsh is onder de indruk van de manier waarop Lewis Hamilton de Grand Prix van Canada naar zich toetrok. “Hij had alles, en dus ook de banden, onder controle.”

“Lewis is in topvorm”, aldus Whitmarsh. “Hij kan uitstekend met deze banden overweg. Hij krijgt ze aan de praat en je zag op verschillende momenten dat hij de voorsprong op Fernando Alonso controleerde. Het was de Lewis die we kennen. Helemaal in controle, zowel over de race als zijn eigen tempo.”

Whitmarsh vergezelde Hamilton zelf op het podium. “Dat doe ik niet vaak, maar hier wilde ik graag bij zijn”, verklaart hij. “Deze overwinning heeft hij dik verdiend. Hij heeft veel pech gehad dit jaar en had al minstens één overwinning op zak moeten hebben. Het is toepasselijk dat hier, op het circuit waar hij zijn eerste zege behaalde, alles op zijn plaats valt.”

Dat Hamilton sterk was in Canada, is volgens Whitmarsh echter geen garantie dat dat de rest van het seizoen ook het geval is. “Ik wou dat ik dat kon garanderen, maar dat is onmogelijk”, zegt hij. “We hebben zeven races gehad en zeven verschillende winnaars. Maar de opties raken op, dus het zal niet lang meer duren voordat we een dubbele winnaar hebben.”

Volgens Whitmarsh is het ook nog te vroeg om te stellen dat de traditionele topteams weg zullen lopen bij de rest. “Het kan nog altijd alle kanten op gaan”, denkt hij. “De banden maken het lastig. Je moet ieder moment van het raceweekend op je hoede zijn en altijd de juiste beslissingen nemen.”

“Het komt erop aan geen fouten te maken”, vervolgt Whitmarsh. “En zo zou het ook moeten zijn. Het is een geweldig seizoen voor de Formule 1. Het liefst zou ik hebben dat we grote voorsprong het kampioenschap winnen, maar dat gaat niet gebeuren. Het is een ongebruikelijk seizoen en dat zal zo blijven verwacht ik. Lewis staat nu bovenaan, maar we zijn er nog lang niet. Het kan zo weer omslaan.”