McLaren-teambaas Martin Whitmarsh blikt met een dubbel gevoel terug op het duel dat zijn rijders Lewis Hamilton en Jenson Button gisteren op het Istanbul Park circuit uitvochten.

Hamilton en Button kwamen elkaar in de eerste ronde al tegen, toen Hamilton in bocht drie een fout maakte en Button er voorbij kon glippen.

In de zesde ronde ontstond er echter een veel spannender en steviger duel, waarbij Button en Hamilton op het eind van het circuit met elkaar aan het bakkeleien sloegen, zoals ze ook vorig jaar al in Turkije hadden gedaan.

Net als in 2010 liep het duel goed af. De McLaren-rijders wilden duidelijk niet voor elkaar onderdoen, maar hielden het fair. Hamilton troefde Button aanvankelijk af in het wiel-tegen-wiel gevecht, maar werd twee ronden later bij het aanremmen van bocht één toch weer ingerekend door Button.

De rest van de race bleef het Engelse duo elkaar uit de haren, al eindigde Hamilton door een betere pitstopstrategie toch nog voor zijn teamgenoot. De beide heren waren na afloop, tegenover Motorsport-Total, hoe dan ook zeer te spreken over de instelling waarmee ze met elkaar het duel aangingen: “Lewis en ik maakten ons niet bezorgd en hebben plezier gehad”, zegt Button.

Hamilton vult aan: “Het was een mooi duel en Jenson was zoals altijd heel fair. Het verontrust me daarom ook nooit als we op de baan in gevecht verwikkeld raken.”

Teambaas Whitmarsh deelt de mening van zijn coureurs, al doet hij dat maar deels: “Deze jongens willen graag tegen elkaar racen, en zo hoort het ook. We laten ze bij McLaren dan ook vrij om dat te doen, zoals vandaag wel te zien was, maar het is wel jammer dat het duel hun banden heeft verpest en ze er tijd door hebben verloren”, bekijkt Whitmarsh het ook van de andere kant.

“Als je aanvalt of verdedigt, rijd je namelijk minder snel dan daadwerkelijk mogelijk is”, legt Whitmarsh verder uit. “Nu was dat voor beide rijders het geval, dus het gevecht was eigenlijk niet goed voor de teamprestatie, al was het voor de sport natuurlijk geweldig.”