McLaren-teambaas Martin Whitmarsh heeft verklaard dat zijn team niet alleen pitstops moet gaan oefenen, maar ook aan het werk moet om de Pirelli-banden beter te leren begrijpen, want aan de McLaren M4-27 ligt het tegenvallende resultaat van afgelopen race volgens hem niet.

 

“De banden – en het perfect aan de praat krijgen daarvan – zijn volgens mij absoluut de meeste bepalende factor voor hoe competitief je tijdens een raceweekend bent, want onze auto is in de basis gewoon goed”, verkondigt Whitmarsh – wiens team slechts vier punten aan de race in Bahrein heeft overgehouden – in gesprek met Autosport.

 

“In Bahrein zag je dat ook in de kwalificatie, waarin we het gewoon prima deden. In de race waren we vervolgens echter nergens, hetgeen volgens ons aan de banden te wijten valt. Als je een stapje terug doet en een analyse van het weekend maakt, is dat namelijk de enige conclusie die je kunt trekken.”

 

“We deden het op vrijdag in de race-simulatie immers helemaal niet slecht, maar kwamen op zondag ineens een seconde tekort ten opzichte van de tijden die we op vrijdag reden”, haalt Whitmarsh aan.

 

“Aangezien we niet van de ene op de andere dag ineens enorm veel downforce hebben verloren, lijkt het me duidelijk dat de bandenslijtage in de race – en dan vooral die van de achterbanden – ons parten heeft gespeeld.”

 

“Dat onze rijders kansloos waren, komt dan ook doordat we niet goed met de Pirelli’s zijn omgesprongen”, verklaart de teambaas. “Deze banden zijn erg lastig om aan de praat te krijgen. Als het je lukt, gaat het geweldig en ben je niet te stoppen, maar als je qua bandenspanning en -temperatuur de mist ingaat en de banden niet aan het werk krijgt, ben je de pineut.”

 

“Wij hebben dus duidelijk ergens iets verkeerd gedaan met betrekking tot de banden, dus we moeten nu gaan onderzoeken wat dat precies was”, trekt Whitmarsh zijn plan. “Het is zorgwekkend dat we het in Bahrein wat dat betreft zo slecht voor elkaar hadden, maar we moeten nu kalm blijven en zo snel mogelijk een oplossing vinden voor onze problemen met de banden.”