Oud-directeur van Williams, Adam Parr, heeft bij de presentatie van zijn stripboek ‘The Art of War: Five Years in Formula 1’ verklaard dat een dreigement van F1-baas Bernie Ecclestone de reden is van zijn opstappen in maart 2012.

Aan het begin van afgelopen seizoen was Williams nog in onderhandeling met Ecclestone over het Concorde Verdrag. In dat verdrag zijn de regels over de verdeling van de televisieopbrengsten en het prijzengeld vastgelegd. Toen Ecclestone tegen de directie van het Williams-team vertelde dat er geen overeenkomst zou komen zolang Parr aan het roer stond, was voor Parr de maat vol.

Hij besloot later die week ontslag te nemen bij Williams. Een dag na de bekendmaking werd bekend dat Williams het Concorde Verdrag had getekend. Als verklaring voor het opstappen van de teambaas gaf Williams als reden dat hij meer tijd met zijn gezin wilde doorbrengen.

De echte reden volgens Parr is dat hij meerdere malen kritisch is geweest over het beleid dat er in de Formule 1 werd gevoerd. Zo is hij tegenstander van de constructie dat kleinere teams onderdelen van oude auto’s van topteams kunnen overkopen. Parr: “Voor een relatief laag bedrag kopen ze snelle auto’s. Middelgrote teams die zelf hun ontwikkeling doen, zoals Williams, zijn hiervan de dupe.”

Daarnaast was hij gefrustreerd door het gebrek aan cohesie tussen teambazen. “Ze zijn vooral bezig genoeg geld te sprokkelen om te overleven”, zegt Parr. “Maar als ze op bepaalde punten gewoon samenwerken, kunnen ze allemaal prima overleven.”

Bitter terugkijken doet de oud teambaas niet. “Het is een vergissing geweest om te denken dat ik iets in de Formule 1 kon veranderen”, aldus Parr.