Het team van Williams hangt bij de ontwikkeling van haar 2018-auto deels een andere ontwerpfilosofie aan, wat voor ‘aanzienlijke veranderingen’ zal zorgen.

Dat vertelt Williams’ technisch directeur Paddy Lowe aan Motorsport. “We gaan een flink aantal andere dingen doen en op een aantal vlakken zullen we een andere filosofie volgen.”

“We zullen zo behoorlijk wat veranderingen maken”, zegt de topman van het team dat het volgens coureur Lance Stroll met de FW40 vooral goed doet op snelle circuits met veel rechte stukken.

Dit is de afgelopen jaren ook met de voorgangers van de FW40 doorgaans het gevolg geweest, met Williams dat het veelal zwaarder heeft gehad op bochtige, langzamere banen.

Lowe is sinds begin dit jaar het technische opperhoofd van Williams.

Volgens Strolls teamgenoot Felipe Massa is het verder nog zo dat Williams achterstand begint op te lopen in de ontwikkelingsrace met haar directe rivalen, maar zover wil Lowe nog niet gaan.

“Het is lastig dat op basis van losse races te concluderen, aangezien de onderlinge verschillen behoorlijk zien variëren afhankelijk van de circuits waarop we racen”, zegt Lowe.

“We moeten meer naar de algehele trends kijken”, vindt Lowe, die dan toch – voorzichtig – moet constateren dat Williams zich niet heeft weten te ontworstelen aan de middenmoot.

“We moeten dus zien te achterhalen of dat komt doordat we fouten hebben gemaakt, of dat we de ontwikkelingsrace inderdaad aan het verliezen zijn.”

Williams staat vijfde in het WK met 45 punten. De nummers zes, zeven en acht – Toro Rosso, Haas en Renault – staan binnen elf punten. De nummer vier, Force India, staat echter al op 103.