In navolging van Force India heeft ook Williams een (computer)afbeelding van de auto voor 2014 vrijgegeven. Hierop is goed te zien wat we kunnen verwachten van de nieuwe neuzen.

De nieuwe neuzen van de Formule 1-auto’s voor 2014 waren al veelbesproken nog voordat er ook maar een was onthuld. Force India beperkte zich gisteren tot een profielfoto van de nieuwe auto. Bovendien was daarop nog een ‘interim neus’ bevestigd. Voor de start van het seizoen belooft het team reeds met een update te komen. De tijdelijke variant is enkel gebouwd zodat het met zekerheid aan de wintertests kan beginnen. De eerste testdag is volgende week dinsdag in Jerez. 

Ook de getoonde Williams FW36 is zeker nog niet de definitieve versie. Al is het maar omdat de auto nog in het nieuwe kleurenschema moet worden gespoten en worden voorzien van sponsorstickers. Zoals wel vaker begint Williams aan de wintertests met een neutrale livery.

“De bouw van de nieuwe auto is opmerkelijk soepel verlopen”, vertelt de nieuwe technisch directeur Pat Symonds. “Het was wel een uitdaging om de auto terug te brengen tot het minimumgewicht. De nieuwe krachtbron is zwaarder dan de V8’s die we hiervoor gebruikten.”

“Ook in 2014 speelt aerodynamica een sleutelrol”, vervolgt Symonds. “Er zijn enkele ingrijpende wijzigingen. De neus is lager en de voorvleugel smaller. Dat betekent dat de endplates nu meer worden bedekt door de voorwielen. De achtervleugel is minder diep en het tussenstuk is niet meer toegestaan, terwijl we ook de mogelijkheid zijn verloren om gebruik te maken van de luchtstroom van de uitlaatgassen. De auto’s hebben dit jaar meer koeling nodig vanwege het ERS en voor het turbosysteem.”

Voor Williams staat er veel op het spel in 2014. Het team dat in de jaren negentig nog domineerde, scoorde afgelopen seizoen slechts vijf WK-punten. De technische staf werd gereorganiseerd en bij de coureurs neemt Felipe Massa de plaats in van Pastor Maldonado, terwijl Valtteri Bottas aanblijft voor zijn tweede seizoen. Ook heeft Williams een nieuwe motorleverancier,

 “We werken voor het eerst samen met Mercedes en zijn zeer onder de indruk”, zegt Symonds. “Ze zijn enorm professioneel en toegewijd. We zijn vol vertrouwen dat we competitief zullen zijn. Ik weet zeker dat we verder naar voren komen te staan. We hebben grote ambities en mikken op een sterk seizoen in 2014.”