Het team van Williams heeft haar nieuwe auto, de FW37, middels twee door de computer gegenereerde afbeeldingen gepresenteerd. De nieuwe bolide is een duidelijke evolutie van zijn voorganger.

Williams heeft de afbeeldingen van de FW37 gepresenteerd via het Engelse tijdschrift F1 Racing, maar de bovenstaande render van de 2015-bolide van het team uit Grove is nu ook op de website van de formatie te zien.

Wat natuurlijk vooral opvalt, is dat de populaire kleurstelling van titelsponsor Martini behouden is voor de FW37, terwijl het team in Rexona verder een grote nieuwe sponsor heeft die het heeft weggekaapt bij Lotus.

Qua ontwerp valt op dat de auto, conform de nieuwe regels, een kortere neuspunt – al is het eigenlijk meer een bobbel – heeft. Daarnaast loopt de voorsectie weliswaar glooiend, maar toch behoorlijk steil af richting de neus – zoals eveneens middels restricties voor de dimensies waar binnen dit moet gebeuren – uiteen is gezet in het technische reglement voor 2015.

Bij het ontwerp van de FW37 is, zo vertelt technisch directeur Pat Symonds, goed naar de FW36 uit 2014 gekeken. “Het was zaak om verder te gaan met de concepten die goed werkten en de probleemgebieden van de vorige auto te verbeteren. Qua aerodynamica was de FW36 een goede auto, maar het kan altijd beter en we moesten nu natuurlijk ook rekening houden met de nieuwe regels voor het ontwerp van de neus.”

De neus was volgens Symonds een ‘hoofdpijndossier’ voor de knappe koppen van Williams. “De reglementswijzigingen hadden een grotere impact op het geheel dan we hadden verwacht. We hebben er flink op moeten broeden om te compenseren voor het negatieve effect dat de nieuwe neus op de rest van de aerodynamica heeft.”

Aangezien de regels verder in grote lijnen hetzelfde blijven, hoopt Symonds dat Williams met de FW37 dichter in de buurt van het in 2014 zo dominante team van Mercedes kan komen: “Als de regels stabiel zijn, worden de onderlinge verschillen altijd kleiner. Ik hoop daarom dat wij meer winst weten te boeken dan de teams achter ons, zodat we echt een stap vooruit kunnen zetten door Mercedes bij te halen, in plaats van dat we zelf ingehaald worden.”

Williams gaat in 2015 verder met coureurs Valtteri Bottas en Felipe Massa, terwijl de FW37 wederom van een Meredes-motor voorzien zal zijn. Voor teambaas Frank Williams reden genoeg om met vertrouwen naar het seizoen uit te kijken: “Door te herstructureren hebben we in 2014 voor een geweldige ommekeer gezorgd. Door tijdens de winter verdere stappen te zetten, willen we daar in 2015 een vervolg aan geven. Hopelijk wacht ons een sterke seizoensstart en een jaar waarin we nog meer podiumplekken kunnen scoren dan in 2014.”